Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сийка Милева: Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборството между партиите

Закон и ред

Сийка Милева: Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборството между партиите

Снимка:

„Карате ме да коментирам политически изказвания, които според мен влизат в противоречие с принципите на правовата държава и разделението на властите“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ.

„Факт е, че разкриването на престъпление  и събирането на доказателства е основно в правомощията на изпълнителната власт, по конкретно на органите на МВР. Факт е и, че са единици случаите, при които в последните месеци прокуратурата е сезирана за евентуално извършени престъпления“, каза още Милева.

Тя подчерта, че напоследък в повечето случаи прокуратурата се самосезира, а не се уведомява по установения в страната законов ред.

По думите й говоренето пред медиите е част от демокрацията, но съгласно законодателството в Република България, всеки който констатира данни за извършено престъпление следва да сезира компетентните органи.

„Всички знаем, че в момента се намираме в предизборна кампания, но за пореден път заявявам, че няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборството между партиите. Заради това бих искала да уверя българските граждани, че прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие със закона и само в техен интерес“, каза говорителят на главния прокурор. 

Тя допълни, че поставянето от политици на условия за това как да се провеждат дадени разследванията и в какви срокове, по никакъв начин не съответстват на принципите на правовата държава и на демократичния свят, от който България е част, а разбира се и противоречат на закона.

„Със съжаление трябва да отбележа, че в рамките само на един месец, ставаме свидетели на втори коментар на г-н Кутев за работата на прокуратурата. Разликата е, че първият път той едва ли не упрекваше колегите за тяхната активност. Сега изглежда е обратното. Но това не е същественото. Защото много по-важно е както винаги сме го почертавали, че прокуратурата следва да си взаимодейства в съответствие с правомощията си със останалите власти, което е в интерес на всеки отделен български гражданин и цялото ни общество“, допълни Милева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още