Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Старозагорецът, поругал националното знаме, не се яви в съда - карантинирал се

Закон и ред

Старозагорецът, поругал националното знаме, не се яви в съда - карантинирал се

Снимка:

Старозагорецът, поругал националното знаме, не се яви в съда днес. От прокуратурата протестираха решението на Специализирания наказателен съд от 12 ноември 2020 г. да освободи Михаил Михайлов от ареста срещу мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1000 лв., съобщава БНТ.

Апелативният специализиран наказателен съд обаче не даде ход на делото, тъй като обвиняемият не се яви в залата. Вчера мъжът е заявил, че се отказва от служебния си защитник, освен това не могъл да присъства заради контакт с болен от COVID-19. По телефона Михаилов е съобщил, че е социалнослаб и няма средства да си направи тест.

Михаил Михаилов беше привлечен като обвиняем за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК).

Досъдебното производство срещу него е образувано в началото на ноември 2020 г. Михайлов е обвинен, че на 7 септември 2020 г. на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет.

На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. 'Черковна" 90 в София.

Михаил Михайлов бе издирен и на 10 ноември 2020 г. е задържан.Това не е първото му подобно деяние. За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 18 юли 2019 г. от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет.

Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още