Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Тече разследване за италианския боклук във Варна

Закон и ред

Тече разследване за италианския боклук във Варна

Тече разследване за италианския боклук във Варна - Tribune.bg
Снимка:

Отвориха контейнерите и намериха боклук, различен от декларирания

От прокуратурата съобщиха, че се води разследване по повод пристигнали на пристанище Варна-запад 25 контейнера със смет.

При отварянето на два от италианските контейнери вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ се оказва, че съдържат освен декларираното - и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Установено е също, че не са във вид, какъвто се изисква по закон за транспортиране на отпадъци – вакуумирани бали.

Товарът е пристигнал с кораб на 9 октомври 2019 г.. Определен му е бил режим временно складиране до 90 дни. Този текст в закона ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница.

Получател на товара е българската фирма „Блацион“ ООД от София. Според Търговски регистър предмет на дейност на дружеството е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за преработка на отпадъци и дали отпадъкът в контейнерите съответства на дадената лицензия, ако има. Управител на фирмата е Блаже Игнатовски, а съдружници са двама италиански граждани и „Юпитер секюрити“ ЕООД със седалище София.

Изпращач на контейнерите, които съдържат отпадъци, е италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино, Италия. Стоката е натоварена на пристанище Салерно.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. След изтичане на срока за временно съхранение до 90 дни е следвало да получат направление от получателя къде да бъдат доставени. По документи стоката в тях е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Действията по разследването продължават.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати