Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Тодоров: Номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ е оценка за работата на прокуратурата

Закон и ред

Тодоров: Номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ е оценка за работата на прокуратурата

Тодоров: Номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ е оценка за работата на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Дори опонентите на Цацаров не оспорват неговите професионални качества, каза Тодоров

Смятам номинацията за изключително подходяща. Това до някаква степен е оценка за прокуратурата и главния прокурор в последните седем години. Това заяви пред bTV Ясен Тодоров, бивш председател на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по отношение на номинацията на Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

„Радвам се, че се дава такава оценка, защото преди 7 години аз и още шестима колеги от ВСС номинирахме Сотир Цацаров за главен прокурор“, добавя той.

По думите му ако бъде избран от парламента, Сотир Цацаров ще влезе с летящ старт в КПКОНПИ, тъй като той има голям опит в комуникацията с държавните институции и с ръководството на антикорупционната комисия.

„В крайна сметка целта при тази комисия е превенция на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Мисля, че дори опонентите на г-н Цацаров не оспорват неговите професионални качества“, коментира Тодоров, като добавя, че изборът не е ясен, тъй като вече има още една кандидатура. „Има още една кандидатура от партия "Воля" на действащ депутат, който не познавам“, казва той, визирайки Симеон Найденов, който е издигнат от „Воля“.

По думите на Тодоров изборът на Иван Гешев за главен прокурор не е бил предизвестен, тъй като въпреки подкрепата на цялата Прокурорска колегия, той е трябвало да спечели доверието на минимум шестима членове на Съдийската колегия.

Той определи като „смешно” твърдението, че съдия Атанаска Дишева е била заплашена от Иван Гешев по време на заседанието по прегласуването на кандидатурата му за главен прокурор.

Според Тодоров президентът Румен Радев няма основание да сезира Конституционния съд за процедурата за избора на нов главен прокурор.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати