Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Трима на съд заради тоновете кокаин, скрит в кашони с плодове

Закон и ред

Трима на съд заради тоновете кокаин, скрит в кашони с плодове

Трима на съд заради тоновете кокаин, скрит в кашони с плодове - Tribune.bg
Снимка:

Случаят е от миналата година, когато дрогата беше заловена на борсата в кв. „Слатина“ и в Ихтиман

Специализираната прокуратура внесе в съда делото срещу тримата обвинени в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия, скрит в кашони за плодове. Случаят е от 31 януари 2020 г., когато в складовите бази на две дружества на борсата в столичния кв. „Слатина“ и в гр. Ихтиман бяха намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм - внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с 91 процента чистота на стойност около 35 млн. лв.

На съд са предадени собствениците на две дружества за търговия и за преработка на плодове. Те участвали в престъпното сдружение, осъществило незаконно пренасяне през границата от Гърция и държало кокаин в особено големи размери с цел по-нататъшното му разпространение.

Третият обвиняем за участие в групата е предаден на съд в качеството му на помагач и съучастник, финансирал и умишлено улеснил със съвети и разяснения вноса на стоката в страната.

След пристигането на кашоните с кокаин в България е било предвидено да се организира лаборатория, в която колумбийски „химици“ да извлекат наркотика. Впоследствие е трябвало той да бъде транспортиран в Кралство Испания, откъдето да бъде разпространяван в държавите от Европейския  съюз.

Задържането на пратката колумбийски кокаин бе резултат от участието на България в съвместно разследване на международна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия, както и със съдействието на Интерпол и полицейските органи на САЩ.

Разследването на международната престъпна група започва Националната полиция на Кралство Испания. Основание за това са събрани данни за готвен трафик на кокаин от Колумбия през Гърция към България. След задържането на първата кокаинова пратка в София, разследването продължава на територията и на други държави. Установява се, че международната престъпна организация е имала за цел периодично да внася в няколко европейски държави големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван в страните от ЕС.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити бяха и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Същия ден разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица. В действията по неутрализиране на престъпната организация взимат участие повече от 300 полицейски служители, в т.ч. на ГДБОП.

Към момента обвинените по делото лица са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и  „гаранция в пари“.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание по делото.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети