Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „Труд“: Вещи лица на бунт заради калпава наредба на Христо Иванов

Закон и ред

„Труд“: Вещи лица на бунт заради калпава наредба на Христо Иванов

Труд: Вещи лица на бунт заради калпава наредба на Христо Иванов - Tribune.bg
Снимка:

Експерти се опасяват, че трудът им няма да се плати, чакат ход от министър Крум Зарков

“Втора седмица работата ни е блокирана, защото е отменена наредбата за вещите лица и колегите се опасяват, че трудът им няма да бъде платен”. Това съобщава “Труд NEWS”, позовавайки на представители на Съюза на независимите автотехнически експерти, които не пожелаха имената им да се цитират.

“Отмяната на наредбата формално означава, че няма ред, по който се вписват вещи лица, няма ред и за заплащане. Ако трябва да се следва буквата на закона, не трябва да се прави нито една експертиза и да спре правораздаването в България”, смятат от съюза.

В него членуват специалистите, извършващи годишно едни от най-многобройните и важни експертизи по всички дела за катастрофа с пострадали хора в България.

Правният вакуум настъпва след 2 декември, когато влиза в сила решението на ВАС за отмяна на почти цялата Наредба №2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. От нея остават да действат само една точка, една, алинея, един член и една глава, която се отнася до електронния регистър.

Калпавата наредба е издадена по времето на правосъдния министър Христо Иванов и неговата секретарка Надежда Йорданова през 2015 г. при ред закононарушения, установяват съдиите от ВАС.

“Очакваме час по-скоро екипът на служебния правосъден министър Крум Зарков да публикува за обсъждане проект за нова наредба, поне да знаем, че е започва процедурата. Тя ще се точи минимум месец, а през това време няма да спрат нито катастрофите, нито делата”, бунтуват се експертите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети