Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров: Убийството на Виктория Маринова задейства сценарий, който не бе случаен

Закон и ред

Цацаров: Убийството на Виктория Маринова задейства сценарий, който не бе случаен

Снимка:

По думите това е тъжно и срамно

Жестокото убийство на Виктория Маронова задейства сценарий, който не бе случаен. Това коментира в интервю за 24 часа главният прокурор Сотир Цацаров. Основната теза на сценария бе “В България убиват журналисти, които разследват злоупотреби с еврофондове”.

„Този сценарий не бе случаен, нито бе плод на някакво злощастно стечение на обстоятелствата. България бе атакувана и очернена пред всички възможни европейски институции и чужди медии, и то от... българи, с ясното съзнание, че в основата на действията и писанията им е неистина и клевета“, заяви Цацаров.

Когато убийството е разкрито и става ясно, че то няма никаква връзка с професията на жертвата сценаристи и изпълнителите им едва успяха да прикрият разочарованието си, припомня главният прокурор. 

По думите това е тъжно и срамно.

„Действията по разследването установяват предварителната подготовка по избор на определена офшорна компания от нейния собственик (а той притежава доста офшорки), за участие в учредяването на “Офроуд” ООД, в съдружие с еднолично дружество, собственост на г-жа Йончева. Установяват средствата, които офшорната компания внася във фонд “Резервен” на новото дружество, както и техния произход. Най-после, те установяват за какви цели и в какъв размер се е разпореждала с тези средства управителят Елена Йончева, включително и месечната ѝ заплата“, коментира Цацаров разследването срещу Йончева. Той обясни, че по същия начин прокуратурата е действала и когато самата Йончева внася подава сигнали срещу изграждането на граничната ограда.

За обвинението на Иво Прокопиев в пране на пари, Цацаров отново обясни, че разследването няма връзка с издателския му бизнес, а с „Каолин“ и „Алфа финанс“. Самият обвиняем обяви, че атаките са срещу неговите медии. Това става два месеца след обвинението, посочи главният прокурор. „Всеки обвиняем е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда и има право да упражни всички средства, с които разполага в своя защита. Ако притежава медии - ползва и тях“, посочи той. 

„ДАБЧ в този вид с тези правомощия, свързани с придобиване на гражданство от българи, живеещи в чужбина, агенцията сама по себе си е генератор на корупционни практики“, е мнението на главният прокурор.

По думите му всички акции от последните месеци са резултат от добрата работа на прокуратурата, но и на добрия синхрон с ДАНС и ГДБОП. 

Той е категоричен и че няма как докладът на ЕК за напредъка на България да не се определи като най-положителния в последните 12 години. 

„Винаги има опити за ползване на всеки пореден мониторингов доклад като инструмент за постигане на вътрешнополитически цели в споровете между управляващи и опозиция. Трябва обаче да признаем безспорната роля на механизма за сътрудничество и проверка за реформите у нас, особено за това, което се случи на територията на съдебната власт“», категоричен е Цацаров.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още