Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров: Кристиян Бойков не е сам – има поръчител и изпълнител (ПОДРОБНОСТИ)

Закон и ред

Цацаров: Кристиян Бойков не е сам – има поръчител и изпълнител (ПОДРОБНОСТИ)

Цацаров: Кристиян Бойков не е сам – има поръчител и изпълнител (ПОДРОБНОСТИ) - Tribune.bg
Снимка:

3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях

Главният прокурор Сотир Цацаров със смущаващи подробности около пробива в системите на НАП.

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам. Атаката може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват“, заяви главният прокурор, цитиран от „Фокус“.

Прокуратурата разполага с доказателства, въпреки очакванията, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях. Бойков е и автор на имейлите, които са изпратени по медиите.

„Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица. Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става. Всичко това, руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината“, подчерта още Цацаров.

Той обеща, че атаката ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака срещу НАП, Цацаров отговори:

„След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен „Търсене за Бивол“. Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери“, каза още Цацаров.

По думите му най-много да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ

Някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически.

„Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос“, посочи още Цацаров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати