Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ценко Чоков ще пробва да спаси от конфискация 153 имота

Закон и ред

Ценко Чоков ще пробва да спаси от конфискация 153 имота

Ценко Чоков ще пробва да спаси от конфискация 153 имота - Tribune.bg
Снимка:

Делото в Софийския градски съд е насрочено в края на април

153 имота за близо 3,2 млн. лв. ще пробва да спаси от конфискация бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков. Искането на антикорупционната комисия за отнемане на имуществото на Чоков и семейството му стигна до съдебна фаза и делото в Софийския градски съд е насрочено в края на април.

Кметът на с. Галиче бе арестуван в края на май 2016 г. заради рекет и побои. По-късно от прокуратурата обявиха, че започват цялостна проверка на собствеността му за10-годишен период.

Сотир Цацаров, който оглави антикорупционната комисия, коментира, че при разлика от 250 хил. лв. или повече между официално декларираните доходи на сем. Чокови и извършените от тях придобивания, имущество им ще бъде конфискувано в полза на държавата. В тази връзка обект на проверката станаха и всички имотни сделки, сключвани от Чоков и близките му.

Разследващите смятат, че Ценко Чоков е придобивал земя от хора без наследници, както и че е „купувал“ земя от вече починали. Най-честата схема, по която Чоков и групата му прибирали земя против волята на собствениците ѝ, е чрез арендата. Нивите първо били наемани за няколко години от крупния арендатор, както сам Чоков се определи по-късно пред спецсъда. По-късно чрез фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове той или някой от неговите близки и приближени ставал собственик на земята с помощта на нотариус от Бяла Слатина.

Ако фамилията не успее да докаже легалния произход на имането си, то ще бъде конфискувано в полза на държавата. Сред придобитите имоти са 56 къщи в селото. Всеки от двамата синове на бившия кмет на Галиче има по 2000 дка земеделски земи. В запорираните имоти влизат още 94 ниви с обща площ 1 570,910 дка, 41 лозя за 42,968 дка, 3 горски терена от общо 11,599 дка, 1/2 идеална части от 5 ниви с площ от 93,350 дка, трайни насаждения. Обект на обезпечителните мерки са и 7 парцела в Галиче, върху 4 от които има масивни постройки.

Освен на имоти в района на Галиче запори са наложени и на собственост на Чоков в София. Под възбрана в столицата е обширен апартамент със застроена площ от 236 кв. м и прилежащите към него 2 паркоместа. Само стойността на този имот в Студентски град е 500 хил. лв.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

закъснели комундели???
16.02.2021 15:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети