Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. В Пампорово арестуваха търговец на зелени сертификати

Закон и ред

В Пампорово арестуваха търговец на зелени сертификати

Снимка:

Задържаният има поне два предишни успешни опита преди да бъде хванат с подкупа

Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 48-годишен мъж за това, че на 8 януари в медицинска лаборатория в курортен комплекс Пампорово неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерство на здравеопазването на Република България, като деянието е извършено срещу критична инфраструктура на страната. Това съобщиха на сайта на прокуратурата.

Обвиняемият е бил задържан в Пампорово от полицейски служители при получаване на 300 лева подкуп от мъж, който искал да се сдобие със зелен сертификат за наличие на антитела срещу коронавирус. Установено е, че търговецът на зелени сертификати е работил в лабораторията на граждански договор.

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи Окръжният прокурар на Смолян Недко Симов, цитиран от БНР, който е и наблюдаващ по делото.

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата.

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности.

При започналото разследване е иззет компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, камери за видеонаблюдение, разпитани са и свидетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Мъжът е привлечен като обвиняем. Предстои Окръжна прокуратура-Смолян да прецени необходимост за внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

По време на задържането му обвиняемият е вдигнал кръвно и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема