Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ваклин за присъдите по делото "Иванчева": Върна ми се доверието в българския съд

Закон и ред

Ваклин за присъдите по делото "Иванчева": Върна ми се доверието в българския съд

Ваклин за присъдите по делото Иванчева: Върна ми се доверието в българския съд - Tribune.bg
Снимка:

Делото се политизира невероятно, говореха се невероятни лъжи, поздравявам съдия Хинов и се надявам, че горните инстанции ще работят също обективно, казва изнудваният строителен предприемач

Интервю на Цветелина Янкова, Правен свят

Г-н Ваклин, разбрахте – Специализираният наказателен съд (СНС) осъди Десислава Иванчева на 20 години затвор, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, съответно на 15 години и 12 години затвор - този развой на събитията ли очаквахте и обнадежден ли сте от резултата?

Въпреки че в последните месеци имаше изключително голям медиен натиск, а и не само медиен, срещу съда да оправдае подсъдимите, върна ми се доверието в българския съд. Признавам си. В момента вярвам, че все пак има независим съд.

Не е ли твърде рано да се радвате, все пак присъдите са едва на първа инстанция?

Да, определено. Но решението на първата инстанция е изключително важно, според мен. Не съм юрист, аз съм строителен инженер все пак, но първата инстанция е тази, която гледа делото по същество и е запозната с всички детайли през целия процес по изнасяне на доказателствата и би трябвало да е най-добре запозната. За мен самия размерът на присъдата няма никакво значение, не мога да го коментирам и не го разбирам, но е показателно, че се дава ясен сигнал на обществото, че такъв тип поведение – рекет от страна на лица, заемащи държавна длъжност, е неприемливо и ще бъде санкционирано. Това е посланието, което съм доволен, че се излъчи. Това е моят прочит.

Петко Дюлгеров, с когото Вие пряко сте разговарял относно размера на сумата и начина, по който трябва да я дадете, двукратно се отказа от самопризнанията си. Дори се разплака като чу присъдата си.

Много съжалявам и не знам защо той не съдейства на прокуратурата. Той знае много добре всичко. Наясно е с цялата ужасна, корупционна схема. Първоначалните му показания са реалната истина и той можеше да съдейства на държавните органи, с което да поиска смекчаване на вината и не знам защо тръгна в посока да изкупува техните грехове.

Очаквате ли скоро да ви бъдат върнати парите за подкупа, макар че в момента представляват веществено доказателство?

Адвокатите ми ще пуснат съответните молби и вече зависи от съда.

Как си обяснявате, че въпреки присъдите, които съдът постанови, все още има хора, които твърдят, че делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров е постановка?

Делото се политизира невероятно. Говореха се в последните шест месеца невероятни лъжи. За адвокатите на подсъдимите – разбирам, че това им е работата, но не може истината да бъде тотално игнорирана, а те през цялото време говореха неща, които са пълна лъжа. Включително неща, свързани с мен, с доказателствата. Мисля, че именно в "Правен свят" бяха излезли СРС-тата, в които се вижда цялата истина. Защитниците им се опитваха да ни обяснят една история, която няма нищо общо с реалността и доказателствата. Разбирам, че за това им се плаща, но това създаде и съответния политически фактор. Знаете, че наближават и избори, хората са политизирани и госпожата се явява един вид наказателен вот. Дали хората ще гласуват за "Хиподил" или за Иванчева, те имат горе долу еднакви съображения.

Вярвате ли, че и Апелативният специализиран наказателен съд и Върховният касационен съд ще споделят мнението на съдия Хинов?

Вярвам в съдиите, особено след като видяха смелата постъпка на Хинов, на която се възхищавам. Хората ме спират на улицата и ме поздравяват с това, че съм се престрашил да застана с лицето си, но аз поздравявам съдия Хинов, че въпреки този огромен медиен натиск, бе безпристрастен и обективен. Виждайки това, се надявам, че горните инстанции ще работят в същата обективна посока и ще гледат делото съобразно законите, морала и съвестта.

И накрая – ако пак се окажете изнудван във връзка с бизнеса Ви, макар че силно се съмнявам това да се повтори – бихте ли сезирали отново отговорните институции?

Още по-бързо и още по-силно.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети