Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАП протестира заповедта на екоминистъра за защитената местност „Клептуза“

Закон и ред

ВАП протестира заповедта на екоминистъра за защитената местност „Клептуза“

ВАП протестира заповедта на екоминистъра за защитената местност Клептуза - Tribune.bg
Снимка:

Върховна административна прокуратура (ВАП) внесе протест във Върховен административен съд (ВАС) против заповед на министъра на околната среда и водите, касаеща защитената местност „Клептуза“ в землището на град Велинград. 

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 22.11.2022 г. е актуализирана площта на защитената местност „Клептуза“ от 3440 дка на 4048, 415 дка, което е с повече от 680 дка. Въпросната заповед е издадена по облекчената процедура по чл. 42, ал.6, вр. ал. 5 от Закона за защитените територии. Този ред се прилага, когато не се променят определените граници на защитената територия. В случая обаче, след като се увеличава площта на защитената местност, то неминуемо се коригират границите ѝ.

Прокурор при ВАП е установил, че при издаването на заповедта на министъра на околната среда и водите са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, допуснато е противоречие с материално правни разпоредби и несъответствие с целта на закона. 

Предвид гореизложеното и в съответствие със своите правомощия да следи за спазване на законността по Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс прокурор при ВАП е внесъл протест във ВАС с искане за отмяна на акта на министъра на околната среда и водите.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВАП, ВАС, Велинград
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати