Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС след жалби по санкциите на МС след „Магнитски“: Решението на правителството засяга права и интереси на лицата в списъците

Закон и ред

ВАС след жалби по санкциите на МС след „Магнитски“: Решението на правителството засяга права и интереси на лицата в списъците

Снимка:

След решението от страна на САЩ за санкции по закон „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и свързаните с тях фирми, служебното правителство реши да се презастрахова и прие решение, с което се създаде постоянно действаща група, имаща за задача да състави „черни списъци“ на лица и фирми, с които държавата да спре да контактува, съобщава „24chasa.bg“.

Въпреки, че още тогава водещи юристи алармираха, че подобно решение злоупотреба с право и се явява противоконституционно, към момента в списъка фигурират общо 121 физически и юридически лица. Жаблите до Върховния административен съд също не закъсняха, като към момента те са около 50 на брой. По една от тях с определение от 05.07.2021 г., подадена от Александър Георгиев вече има и решение, което казва недвусмислено, че жалбоподателят има интерес от оспорване на решението на Министерски съвет, което представлява индивидуален административен акт по своя характер, тъй като засяга права и законни интереси на лицата, включени в списъците.

Това ясно показва, че съдът не гледа с добро око на ограничаването на основни права на засегнатите от дествията на правителство лица и фирми.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още