Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВКС върна делото срещу Румен Овчаров за „Мини-Бобов дол”

Закон и ред

ВКС върна делото срещу Румен Овчаров за „Мини-Бобов дол”

ВКС върна делото срещу Румен Овчаров за Мини-Бобов дол - Tribune.bg
Снимка:

Върховният касационен съд (ВКС) отмени частично присъдата на спецсъда по делото за „Мини-Бобов дол“ срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров и бившия член на Съвета на директорите на мината Пламен Евтимов. Двамата бяха осъдени условно, съобщиха от съда, цитирани в БТА.

Делото е образувано по протест и жалби на двамата от една страна, и от мината - от друга. Според апелативната съдебна инстанция Овчаров е признат за виновен в това, че в периода 9 юни 2006 – 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор Пламен Евтимов, на когото било възложено управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество във връзка със сключването и изпълнението на договор за отдаване под наем на „Ораново“ ЕООД на активи на „Мини – Бобов дол“. От това са последвали значителни щети за 2 659 040,60 лв., а деянието представлява особено тежък случай.

Тричленният състав на ВКС приема, че по-долната инстанция е допуснала груби нарушения. Така е ограничено правото на защита на подсъдимите. Освен това спецапелативният съд е допуснал нарушения, обосноваващи незаконосъобразно проведена доказателствена и аналитична дейност.

Решението на ВКС е окончателно.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети