Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВСС с декларация в защита на спецмагистратите

Закон и ред

ВСС с декларация в защита на спецмагистратите

Снимка:

Висшият съдебен съвет гласува и прие декларация, свързана със законопроекта за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. „За“ ВСС да защити тези структури бяха 18 от кадровиците на Темида, „против“ бяха трима.

„Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората“, посочи главният прокурор Иван Гешев по-рано днес.

Декларацията беше предложена от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи да бъде направен анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура, от създаването им до момента, съобщи Нова тв. Стоилов дори свика и следващо заседание на Пленума следващия четвъртък. Тогава ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът, който трябва да е готов за два месеца.

Дискусията по декларацията продължи два часа. Председателят на ВКС Лозан Панов аяви, че няма да подкрепи документа. „Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им“, каза той. Панов определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

Цветинка Пашкунова заяви, че декларацията е израз на съпричастност. „Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм“, посочи тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още