Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Явор Колев, ГДБОП: От 200 до 600 хил. евро губят наши компании от интернет кражби

Закон и ред

Явор Колев, ГДБОП: От 200 до 600 хил. евро губят наши компании от интернет кражби

Снимка:

Измамниците са отклонили суми за общо 1 трлн. долара от фирмите по света

Интернет кражбите не подминават и големите български компании, като от сметките им се отклоняват суми от 200 до 600 хиляди евро заради лоша кибер култура. Това обясни пред Нова ТВ Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП. В световен мащаб престъпници са източили от фирмените сметки суми за над 1 трилион долара.

Хакерите се насочват към компютъра на човек от счетоводния отдел на фирмата. Достатъчно е компютърът да бъде заразен с вирус, за да се промени номера на банкова сметка на компанията, към която се насочват преводите, извършвани от фирмата. Това става с помощта на „мулета”.

„Мулето е човекът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да разкъса връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, което затруднява полицията в проследяването на парите. Едните мулета се набират чрез сайтове за обяви на работа, които след като получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „услугата” получават между 3 и 5% от сумата.  Другият тип мулета са хора с нисък социален статус и бивши затворници, наемани от местни организирани престъпни групи”, посочи Явор Колев.

В рамките на мащабна операция на ГДБОП са идентифицирани 112 финансови мулета, започнали са разследвания заедно с партньорски служби от Европейския съюз и САЩ. До момента са предотвратени щети за 500 хил. евро.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема