Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Зам.-министър и още 5-ма в ареста заради схема с отпадъци

Закон и ред

Зам.-министър и още 5-ма в ареста заради схема с отпадъци

Зам.-министър и още 5-ма в ареста заради схема с отпадъци - Tribune.bg
Снимка:

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са задържани за срок от 24 часа. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на пресконференция. Разследва се организирана престъпна група, участвала в схема с отпадъци.

Има събрани множество доказателства, от които става ясно, че зам.- министърът е съдействал за издаването на разрешения за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск на служители за издаване на разрешения на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на изискванията. Служителите, които отказвали били принудени да напускат министерството, обясни Милева.

Зам.-министърът е отказвал издаване на нотификации за изнасяне на смет от България и принуждавал производителите, които имат такива отпадъци, да ги предават на определени, контролирани от него дружества. Тези фирми трябвало да правят последваща преработка на отпадъците.

От схемата се е възползвало дружество в Монтана, обяви Милева без да заяви, дали фирмата е на братята Атанас и Пламен Бобокови. В техни офиси и къщи днес също имаше претърсвания. Не стана ясно дали двамата бизнесмени са задържани.

Дружеството в Монтана получавало опасен отпадък от преработката на смет. Той първо се изнасял в Германия, където имало лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. Това обаче било твърде скъпо. С цел да спестят пари, от фирмата започнали да оползотворяват този отпадък фиктивно. Така генерирали големи печалби и избегнали плащането на големи суми ДДС.
Разследването продължава и в момента.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати