Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Заместник на главния прокурор: Ако дипломата на Гешев е нелегитимна, такава е и на стотици нотариуси и адвокати

Закон и ред

Заместник на главния прокурор: Ако дипломата на Гешев е нелегитимна, такава е и на стотици нотариуси и адвокати

Снимка:

ВСС прие, че министърът не може да открива процедура за отстраняването на главния прокурор, поясни Даниела Машева

„Мисля, че дипломата на Иван Гешев е легитимна. Многократно е проверявана. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове?“, заяви заместникът на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Даниела Машева в „Тази сутрин“ по бТВ. Според нея темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.

Що се отнася до процедурата, „гласуването показа, че мнозинството във Висшия съдебен съвет приема, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор“, заяви Машева. Тя смята, че гласуването не е показвало отношение към Гешев, а към легитимността на сигнала, така че не може да се каже, че осем души са гласували за неговото отстраняване, „просто някои колеги застъпиха различни тези“.

По нейните думи „колегите са подходили съвсем внимателно към сигнала“ и е имало дискусия в рамките на седем часа.

„Сега съществуващите законови разпоредби са абсолютно ясни. Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала. Тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. (...) Право да внасят предложение на избор на обвинител номер 1 имат трима членове на ВСС и министърът на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС“, поясни Машева.

По повод заключенията в Доклада на ЕК за ролята на главния прокурор във ВСС, тя заяви, че „не смята, че има прекомерно влияние върху решенията на ВСС и колегията“, още повече че самата тя е била член на Съвета и не е била свидетел на такова.

Машева коментира и заключенията в Доклада, според които няма достатъчна устойчивост на присъдите за корупция, като според е изминало прекалено малко време откакто специализираните съд и прокуратура се занимават с корупцията - едва от 2017 г. и е рано да се видят резултатите.

Според Машева главният прокурор не е недосегаем и има механизми да бъде контролиран като например изслушването му в парламента, предстои да направи и отчета си за предишната година.

А изборът на главен прокурор е прозрачен и процедурата е продължителна, следи се от всички, включително и от неправителствени организации.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още