Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Запорът на Иво Прокопиев потвърден от 4 съдебни състава

Закон и ред

Запорът на Иво Прокопиев потвърден от 4 съдебни състава

Запорът на Иво Прокопиев потвърден от 4 съдебни състава - Tribune.bg
Снимка:

Имущество за 200 млн. лв. на обвиняемия олигарх бе блокирано по искане на Комисия „Антимафия“

Четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд са потвърдили запора на олигарха Иво Прокопиев, пише „Монитор“. Имущество за 200 млн. лв. на обвиняемия за пране на пари олигарх беше блокирано по искане на Комисия „Антимафия“ (КПКОНПИ) заради недоказан произход, за които се твърди, че е от незаконна дейност.

От края на миналата година досега Прокопиев и неговите адвокати са се опитали 3 пъти да оспорят наложения запор, но безуспешно. Интересна подробност е и това, че само в първата си жалба олигархът прави плах опит да обясни, че парите му не са с незаконен произход, пише изданието.

Съдът отхвърля твърдението. Оттам нататък Прокопиев и юристите през цялото време се опитват да избегнат запора, като изтъкват технически причини, които според тях обезсилвали искането за обезпечаване на иска на КПКОНПИ. Сред исканията е дори тълкуване на решението на съда. Останалата част от доводите на Прокопиев пък се крепят на старото му твърдение, че дори и приватизацията на „Каолин“ да е незаконна, давността за констатиране на това била изтекла. Именно предприятието за варовик, според КПКОНПИ, е основен източник на нелегалните финанси.

В края на октомври Прокопиев, който издава "Дневник" и "Капитал", беше обвинен в пране на пари като председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД. Обвиняеми са и другите директори на холдинга- Константин Ненов и Иван Ненков.

През април постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за пране на пари, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“. Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, се сочи в съобщението на прокуратура.

Иначе Комисията „Антимафия“ започна проверка срещу Прокопиев още в началото на 2017 г. заради обвинението му по делото ЕВН, припомниха юристи. По него той вече е подсъдим заедно с бившите министри на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите – Симеон Дянков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети