Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Затворници спечелиха дело за секс без камери, но наблюдението остава

Закон и ред

Затворници спечелиха дело за секс без камери, но наблюдението остава

Затворници спечелиха дело за секс без камери, но наблюдението остава - Tribune.bg
Снимка:

Делото, което е без аналог в историята на родното правосъдие, започна през март

15 затворници, повечето с доживотни присъди, спечелиха делото за това интимните им свиждания да се провеждат без камери и надзиратели. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заповедта на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщи "Лекс".

Но въпреки това, камерите и надзирателите ще останат, защото докато съдът разглеждаше делото, беше променен Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ППЗИНЗС), като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават в присъствието на надзиратели. Независимо от това обаче решението на ВАС би следвало да доведе до преосмисляне на тази практика.

Делото, което е без аналог в историята на родното правосъдие, започна през март. Няколко излежаващи най-тежки присъди в родните затвори, доживотни и над 20-годишни, се жалиха от условията в стаите за удължено свиждане. 

Върховните съдии цитират препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на здравеопазването в затвора, съгласно която: „Трябва да се направи възможно затворниците да се срещат със своите сексуални партньори без визуално наблюдение по време на свиждането“.

Административен съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата на лишените от свобода срещу заповедта на директора на ГДИН, защото тя е издадена заради констатирана липса на конкретна регулация на интимните свиждания. Наред с това АССГ посочи, че удълженото свиждане е „с характер на награда и се предоставя именно с цел поощряване на лишените от свобода и гарантиране на техните права на лични контакти с близките и семейството“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети