Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. 500 млн. лв. – залогът за Бойко Рашков начело на КПКОНПИ

Мнения

500 млн. лв. – залогът за Бойко Рашков начело на КПКОНПИ

500 млн. лв. – залогът за Бойко Рашков начело на КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Близо 500 млн. лв. стоят зад офертата на отиващия си кабинет на Кирил Петков да катапултира вътрешния министър Бойко Рашков начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Зад тази внушителна сума стоят имената и лицата на двама от най-известните олигарси от прехода, чието имущество е запорирано от Антикорупционната комисия заради водени срещу тях разследвания за различни тежки криминални престъпления.

Именно КПКОНПИ стои зад запорите на над 200 млн. лв. на медийния олигарх Иво Прокопиев, който е сочен за основен политически инженер на проекта на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“. Именно заради запора на имоти и активи за тези внушителни средства бе отстрелян и първият председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, а веднага след идването на власт на правителството на Петков той бе и отзован от поста консул на България в испанския град Валенсия.

278 млн. лв. пък е запорът на имущество и активи на хазартния бос Васил Божков – Черепа, който в момента се укрива от българското правосъдие в Дубай. Колкото и да му се иска на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков обаче, то той не може да отрече връзката си с Божков.

Дори да се опита, Рашков не би могъл да изтрие от страниците на историята, че през май 2021 година, докато беше служебен министър на МВР, той лично назначи за началник на кабинета си свързаната с Черепа Елена Фичерова, която е сред учредителите на партията "Българско лято" на избягалия в Дубай хазартен бос и е била кандидат за депутат от същата партия. Фичерова бе принудена да напусне поста едва след като гръмна шумен публичен скандал относно обвързаностите ѝ с Божков.

Оказа се още и, че е била дисциплинарно уволнена от Антикорупционната комисия през 2020 г., а на 31 март 2021 г. тогавашният ѝ председател Сотир Цацаров е издал заповед, според която за нея е установен конфликт на интереси. Факт, потвърден по-късно окончателно и от Върховния административен съд (ВАС).

И какво излиза в крайна сметка? Излиза, че макар и в „агония“ (по думите на Слави Трифонов) премиерът Кирил Петков продължава все пак да изпълнява поръчки, дори когато за всички вече е ясно, че властта си отива. Единственото, което става ясно от действията на Петков на финалната права на управлението му, е, че се опитва със сетни сили да спаси имането на част от българската олигархия, от което без съмнение КПКОНПИ ще се откаже в момента, в който Бойко Рашков бъде инсталиран начело на Комисията. Цел, която изглежда за потъващия кораб на кабинета „Петков“ е най-важната в прогресивно обедняваща България.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети