Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Андрей Ковачев: Няма логично обяснение защо Радев не отдава почит на жертвите на комунизма

Мнения

Андрей Ковачев: Няма логично обяснение защо Радев не отдава почит на жертвите на комунизма

Снимка:

Длъжни сме да предаваме паметта за случилото се на младите, за да не повторят грешките от миналото, казва евродепутатът

На 1 февруари отбелязахме 75 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите. В столицата пред Мемориала на жертвите на комунизма стотици хора преклониха глава пред жертвите.

И тази година големият отсъстващ от събитието беше президентът Румен Радев, който не е отдавал почит на избитите от режима откакто е встъпил в длъжност – вече трета година.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев е изпратил и писмо до президента, за да го призове да почете паметта на жертвите.

„В писмото изразих своята вяра, че ще намери подобаващ начин да почете паметта на загиналите офицери и генерали от българската армия. Избит е висшият генералитет на Царска България – може би над 40 генерали. Вярвах, че той като български генерал, ще намери начин да почете тяхната памет“, разказа Ковачев за идеята на писмото си пред Tribune.bg.

За съжаление, никакъв отговор не пристига от „Дондуков 2“ – нито от Радев лично, нито от президентската институция. „Все още се надявам да получа някаква реакция, но за съжаление, засега няма“, признава евродепутатът.

Ковачев не може да си обясни как е възможно президентът за поредна година да подминава датата.

„Няма логично обяснение – избран е за президент на всички българи. В страната има закон, който обявява режима за престъпен, през 1944 година има хиляди жертви и убийства. Не разбирам как не намира сила и начин да почете паметта на военния, на политическия, на икономическия и на академичния елит на Царство България“.

Андрей Ковачев е категоричен, че сме длъжни да предаваме паметта за случилото се на младите поколения.

„Иначе има огромна опасност да повторят грешките и ужасите от миналото, да ги понесат на собствените си плещи. Само ако знаят какво се е случвало, ще имат имунитет към екстремните идеологии – като националсоциализма, фашизма и комунизма, които взеха милиони жертви в Европа. Затова е изключително важно да пазим тази памет – не защото искаме реванш, а просто за да не се повтаря нещо, което вече е било изпитано и доказано не работи. Не бива да се казва: „Имало е грешки, но сега ще направим втори опит и ще сработи“. Не, тоталитарният начин на управление никога и никъде не е довел до щастие, благоденствие и свобода на хората. Това не е констатация за България – важи за целия свят“, казва евродепутатът от ЕНП.

Писмото на Андрей Ковачев до президента можете да прочете в профила на евродепутата в социалната мрежа.  


Коментари (4)

Ами... При първото си появяване като Президент в Народното събрание, Радев се закани на народните представители: Още една седмица ви остава! Още тогава си пролича колко е злобен и дребнав. Така че просто не е реално да се очаква нищо особено от такъв човек...
02.02.2020 11:26 / Отговор
Коко По-добре злобен и дребнав (според вас) отколко еднокнижник и простак. А на убийците наказани от Народния съд да се кланят техните днешни последователи. Тези, които ограбват народа ни.
02.02.2020 14:21
никсън Коко,подобие човешко,простака,винаги си е простак...
02.02.2020 16:35 / Отговор
До"чекнатия" Г. Другарю, Борисов изразява всяка година по медиите съпричастността си към жертвите на комунизма, той е определил датата 1. февруари за почитане на събитието, там са висши представители на ГЕРБ, вкл. председателят на НС.
А Радев не обелва вече три години и дума за 30-те хиляди жертви на дивия комунизъм. В същото време търчи на всеки селски празник, за да "излезе" по телевизията. Ха. ха!
03.02.2020 18:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема