Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румънският президент за кризата НАТО-Русия: Трябва да сме подготвени за всеки възможен сценарий

Свят

Румънският президент за кризата НАТО-Русия: Трябва да сме подготвени за всеки възможен сценарий

Румънският президент за кризата НАТО-Русия: Трябва да сме подготвени за всеки възможен сценарий - Tribune.bg
Снимка:

Страната е готова да приеме допълнителни войски на територията си, ако е необходимо

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния трябва да бъде подготвена за всеки възможен сценарий в контекста на ситуацията със сигурността в региона, предаде Аджерпрес, цитиран от БТА. По думите му страната е готова да приеме допълнително присъствие на НАТО на територията си.

„Днес направихме пълен анализ на ситуацията със сигурността в региона, включително от гледна точка на военните, икономически и енергийни аспекти, но и от перспективата на неконтролираната миграция. Румъния има 600 километра обща граница с Украйна и трябва да се уверим, че сме подготвени за всеки възможен сценарий“, коментира президентът след заседание на Върховния съвет за отбрана на Румъния.

„Настоящата криза на сигурността, създадена от Русия, не се отнася само за Украйна, не е само за регионалната сигурност в Черно море, нито за европейската сигурност, а е за сигурността на цялото евроатлантическо пространство, затова в тези моменти е важно в рамките на НАТО и ЕС да покажем единство и солидарност“, изтъкна още държавният глава.

Йоханис посочи, че независимо от развитието на настоящата ситуация в региона, НАТО трябва да запази на високо ниво възпиращите си способности.

Държавния глава добави, че страната му е готова да приеме допълнително съюзническо присъствие, ако е необходимо.

Президентът заяви, че Върховният съвет за отбрана е приел "серия важни мерки", включително продължаване на конкретните усилия за увеличаване на съюзническото присъствие на територията на Румъния, подготовка на властите за управлението на евентуална вълна от бежанци на територията на страната, на икономически и енергийни проблеми и т.н.

„Румъния се радва в момента на всички гаранции за сигурността и няма причина нито един гражданин да се страхува. Ангажирани сме да обсъдим, да решим и да приложим на практика най-добрите мерки за нашата сигурност, на всички нас“, подчерта още румънският президент.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати