Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Димитър Димитров: Проблемът на БСП е, че не може да бие ГЕРБ

Мнения

Димитър Димитров: Проблемът на БСП е, че не може да бие ГЕРБ

Снимка:

Измислят причини извън тях – като машинното гласуване, смята експертът по избирателни системи

Машинно гласуване няма да има на местни и парламентарни избори, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, които бяха внесени днес от ГЕРБ с подписите на депутати от „Обединени патриоти“ и „Воля“. Разумно ли е това предложение?

Със сигурност предложението е разумно от гледна точка на нещо елементарно. Гласуването с машини създава технически и технологични проблеми, които могат да бъдат решаващи за изборния резултат на местни и на парламентарни избори, на парламентарни избори от гледна точка на подреждането на кандидатите, т.е. от гледна точка на преференциите, на местни във всеки един компонент.

Нека да подчертая нещо, за което не всички си дават сметка. Ще дам елементарен пример с изборите за кмет. В Община Земен, годината е 2011. Кметът е избран с половин глас над необходимото мнозинство от 50%. Просто общият брой действителни гласове е бил нечетно число, а пък неговият резултат е четно число, което е с половин глас повече от половинката от четното. Да не говорим за евентуалните равенства в броя преференции и други такива възможни резултати, които няма как да бъдат избегнати.

Тук все пак става въпрос за 265 избора в отделните общини и за 1800 примерно избора на кметове в населени места. Няма как да създадете технология, която да е съвършена, безгрешна. Проблемът с машините е проблем на доверието в броенето. Знаете, че БСП веднага започна да затваря чували, носене, Арена Армеец и т.н. Факт е, че това може да бъде избегнато с много по-конвенционални, нетехнологични средства, но дори и най-заинтересованите отказват да ги обсъждат. Защо? Защото говоренето за машини е лесно, създава впечатление за напредничавост, ако искате - прогресивност и така се превръща постепенно в предизборно послание. За политиците преди избори няма по-важно нещо от това да звучат позитивно, да звучат прогресивно, технологично и пр. Това е спорът около машинното гласуване.

Машините за гласуване се оказаха „скъпоструващи играчки“, така ли е?

Факт е, че машинното гласуване е скъпо, също рисково като всяко друго. Да похарчим нови 10 милиона лева, за да гласуват 25% от избирателите в секциите, в които има машини, не е оправдано. Толкова самоцелно е, че си губи смисълът. Да не говорим, че числата 3000 и 6000 (броя машини) бяха определени ето така „На сутринта съм се събудил и съм си помислил за 3000“, такива са аргументите, „след това го умножавам по две и готово!“ Не може да е толкова произволно!

Какви промени трябва да се направят според вас в Изборния кодекс, за да протичат гладко и безпроблемно изборите оттук нататък в България?

БСП трябва да кажат какъв им е проблемът. Те не смеят да изразят проблема. Проблемът на БСП е, че не може да бие ГЕРБ, поради което трябва да се измислят причини, които да обясняват, че проблемът не е в тях, а в нещо извън тях! Не искат да седнат и да напишат един кодекс, в който да има компонент – регистър на избирателите, разделение и състави на секционните комисии, така че взаимно да се контролират, за това не се изискват кой знае какви пари и накрая, ако искате тези, които ще броят в края на изборния ден, да създават протокола от лаптоп.

Какво толкова? Всичко това ще ни струва половин-един милион. Ще бъде толкова надеждно и толкова трудно за манипулиране, че си заслужава да помислят върху нещо такова. Но те не мислят за това, а мислят „защо няма демокрация“, „как машините не водят към демокрация“, което е доста безотговорно политическо говорене!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още