Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Димитър Гърдев пред Tribune: Срещата в Анталия е заради навлизането в третата решителна фаза на конфликта Русия-Украйна

Мнения

Димитър Гърдев пред Tribune: Срещата в Анталия е заради навлизането в третата решителна фаза на конфликта Русия-Украйна

Димитър Гърдев пред Tribune: Срещата в Анталия е заради навлизането в третата решителна фаза на конфликта Русия-Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Има ли шанс за резултат на предстоящите преговори между външните министри на Русия и Украйна в Анталия - потърсихме мнението на Димитър Гърдев, който е дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност, международен секретар ПП „ИТН“

Г-н Гърдев, утре първите дипломати на Русия и Украйна сядат на масата за преговори в Анталия, финансовите пазари днес отбелязват нов срив на рублата, а агенция „Фич“ прогнозира фалит на руската икономика. Възможно ли е в резултат на тежките икономически санкции Русия изненадващо да приключи „операцията“ си?

Има и такава хипотеза, но тя ще бъде изключително изненадваща и абсолютно шокираща, защото не вярвам Русия за две седмици да фалира само заради някакъв срив и флуктуации на международните валутни пазари. Искам да припомня, че при първите санкции сривът беше същия, даже може би с по-големи проценти, но държавата не фалира тогава и не вярвам сега да се случи. Това би било абсолютна авантюра. Владимир Путин знае какво ще му се случи и тези санкции, които бяха обявявани като изключване от системата SWIFT, бяха коментирани още при анексията на Крим. Тогава си спомням, че четох такива анализи, имаше голям спор по какъв начин Русия да избегне това, което се случва сега. Според западни източници Русия разполага със 600 млрд. резерв, така че срив на такава държава за 14 дена според мен е невероятен, но всичко може да се случи.

Тези преговори в Анталия не се следствие на финансов срив на Русия. Те са следствие на това, че войната навлиза в третата си решителна фаза. Това, което в момента наблюдаваме като ниво на преговарящите, е най-високото до момента, а именно външните министри на двете страни – Кулеба и Лавров с посредничеството на Чавушоглу.

Първата беше инвазията и нахлуването на предните отряди на руска групировка. Впоследствие след 4-5 дни видяхме да навлиза основната групировка и големите градове са обградени, всички. А същевременно най-боеспособната част на украинската армия се намира в североизточната част и също е обградена. Третата фаза, която е най-жестоката, е разгром на тази украинска групировка от 160 000 човека, които са „в чувал“. Същевременно ще започне навлизане и бой за големите градове. Това са най-кръвопролитните боеве. Това смятам е причината да се вдигне нивото на преговорите между двамата външни министри. Няма по-високо ниво, освен среща между самите лидери, но те не преговарят толкова. Там се приемат и се обсъждат крайните решения, подготвени от външните министри. Това е моето обяснение за срещата в Анталия, а не разгром на руската икономика.

Как оценявате хода на Полша, която изненада всички и предложи да достави своите МиГ-ове в база на НАТО в Германия?

Изключително подвеждащ ход към САЩ. Затова и реакцията беше такава. Изключително подвеждащ ход все едно това са политици и хора, които не оценяват какво се случва. Това е предизвикателство към позицията на американския президент, който заяви, че САЩ няма да се намесват с въоръжение и военни в конфликта в Украйна.

Нека видим какво стои зад това предложение – „ние ви даваме нашите самолети, но вие с вашите самолети ги доставете в зоната на конфликта“. Това означава предизвикателство към САЩ да бъдат въвлечени в този конфликт, при положение, че само преди два дни руският президент заяви, че ще разглежда всяка една страна, която навлиза в зоната на конфликта с въоръжение и бойна техника като воюваща.

Не означава ли това, че и Полша е била подложена на натиск, както Словакия и България, да предостави своите руски самолети и че тя не иска да влезе в конфликта и не иска да го изпълни?

Това са предположения. Полша не е отказала. Тя, между другото, си предоставя всички самолети. Тук има още един момент, че ѝ се предлага да закупи втора ръка Ф-16, да получи кредит, а не да ги плати веднага. Това е новото в програмата на САЩ, като на Полша се предлагаха и преференциални цени. Затова аз разглеждам предложението на Полша като чисто прагматично, тук няма нищо друго.

Защо могат да го направят те, а не и ние?! Защото те имат вече Ф-16, имат подготвени пилоти, имат тренажори, те имат цялата програма за обучение, а ние нямаме. Така че те спокойно могат да се освободят от МиГ 29, да получат кредит, да получат преференциални цени и да получат самолетите втора ръка Ф-16. Имат пилотите, имат програмите.

Не са ли разочаровани и те, както украинския президент Зеленски от ролята на НАТО в конфликта?  

Като са разочаровани, да го представят в Съвета на НАТО.

Президентът Зеленски обяви, че ще преразгледа позициите си към Алианса, как тълкувате това?

Като позиция на човек, който е бил наивен. Не мога да повярвам, че президентът на такава държава може да вярва, че НАТО ще се намеси в конфликт на страната на държава, която не е членка. Първо трябваше да види защо не се случи членството на Украйна, въпреки че беше обещал. Това са 8 години. Това трябваше да му бъде червен сигнал. На всички беше известно, че по Устава на НАТО не може да бъде приета една държава, която не контролира цялата си територия, първо. И второ, на чиято  територии са разположени чужди войски.  

За да бъде приета в НАТО, Украйна трябваше да се откаже от Крим като част от територията си, както и от източните си провинции, обявили независимост. Руската армия трябваше да се изтегли от Крим, който е част от тяхната територия по конституция. По този начин беше блокирано членството на Украйна в НАТО. Това е стандартна процедура на Русия. Тук не виждам защо са толкова учудени, защото Русия прилага такава политика и към Молдова с Приднестровието, и към Грузия с Южна Осетия и Абхазия, и към Армения – с базите там. Това не е случайно и сериозните аналитици го знаят.

Вашата прогноза – ще продължи ли конфликта и ще достигне ли своята трета фаза?

Много се надявам да не навлезе в третата фаза, това което говорих в началото. Затова всяка една инициатива трябва да бъде подкрепяна, за да се намери мирно решение, за да се подпишат дори и неизгодни условия, при които е поставена в момента Украйна. Другото е изключителна касапница. Изключително кърваво ще е.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати