Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Доц. Спас Ташев пред Tribune.bg за посещението на Чернева в РСМ: Това не е работа на служител, игнорираха външно министерство

Мнения

Доц. Спас Ташев пред Tribune.bg за посещението на Чернева в РСМ: Това не е работа на служител, игнорираха външно министерство

Съветникът на Кирил Петков, Весела Чернева отиде дни преди шефа си в Северна Македония. Какво е договаряла там и дали са давани някакви обещания не е ясно. Факт е, че нейното заминаване не беше обявено, а разкрито от доц. Спас Ташев, който пък разбрал от свои познати в съседната ни държава. Малко след това от Министерски съвет обявиха, че г-жа Чернева е официално в РСМ, за да договори срещата между двамата премиери. Дали това отговаря на дипломатическия протокол и какво може да се крие в това посещение попитахме доц. Ташев, който основател и пръв директор на Културно-информационния център на България в Скопие.  

- Както стана ясно съветникът на премиера Кирил Петков е била на неофициално посещение в Северна Македония преди всъщност той да се срещне с премиера на съседната ни държава. Какво показва това и какви знаци изпраща страната ни по този начин?

- Всъщност аз разбрах за това посещение от мои приятели в Скопие, които са я видяли там. До колкото на мен ми е известно тя е била там на 3-ти, въпреки че съобщението на МС което разпространиха твърдят, че е станало на 2-ри, но това дали е дребен детайл или има нещо друго, не се наемам да коментира. Разбрахме, че тя е ходила да договаря посещението на на Кирил Петков в Скопие, което погледнато през призмата на езика на дипломацията, когато премиер на една държава отива в друга, а между двете държави има спорни въпроси, този който отива, сякаш го прави, за да решава тези неща. В случая България доколкото има спор със Северна Македония, това е за членство в ЕС, а ние отдавна сме член на него, така че ние нямаме какво да решаваме в тази посока. По-скоро Скопие е страната, която е заинтересована да направи среща България и да направи този жест, който чакаме отдавна. Ние не искаме кой знае какво, а промяна в Конституцията им и даването на елементарни права за тези, деца които се чувстват българи, права които имат и останалите общности в това число и някои мигрантски общности, като босняците, които не са местно население, те са преселници по времето на титова Югославия, но са признати. А българите които са коренно население, дори и Зоран Заев потвърди, че ще променят Конституцията, но когато РСМ стане член на ЕС. Това е дискриминационен подход, защото хем признаваш, че има българи заради които ще се промени Конституцията, хем не казваш кога ще стане това във времето. С какво българите са по-лоши от босняците, ромите и други.

- Какъв трябва да бъде дипломатическия ход в тази ситуация, като очевидно това не е правилната постъпка?

- Доколкото ми е известно подобни посещения се организират от външно министерство през съответните посолства. Няма логика член на политически кабинет да договаря тези неща и да игнорира външно министерство. Да не говорим, че посещението е в почивен ден, което поставя много въпроси и тревога, доколкото е видно, че Кирил Петков говори неясно за бъдещето на Северна Македония, а г-жа Весела Чернева е публично известна със своята позиция, че не подкрепя българското вето. Тя има право на лично мнение, но веднъж приета тази държавна политика тя трябва да се изпълнява от всички служители, а не всеки да си прави различни политики.

- Какви са очакванията ви от КСНС при Румен Радев, който ще се проведе след дни?

- Допускам, че може би ще има известно напрежение, доколкото има различни виждания по отношение на това, което трябва да се предприема. Основния сигнал до момента е, че няма ясна позиция между партиите които подписаха коалиционното споразумение. Виждате и изказването на Слави Трифонов. Нито една от тези формации не е взела отношение за посещението на г-жа Чернева в РСМ, но допускам, че ако се тръгне по някаква линия на заобикаляне на официалната държавна позиция, чрез Министерски съвет и декларация от Народното събрание, това ще доведе до трусове, от които България няма нужда в момента. Най-доброто решение е да имаме координирани действия, да се обсъждат внимателно въпросите, да се правят тактични и неприбързани изказвания.

- Пред медията ни акд. Георги Марков заяви, че компромис с историята ни не бива.

- Мисля, че и с историята не може да се прави компромис и второ с фундаментални човешки права, като не става въпрос дали са нарушени правата на българи или друга общност, след като има човешки същества, които страдат, не може да се затварят очите пред такъв сериозен проблем. Всички искаме Скопие да стане член на ЕС, с едно малко условие да се реформират и мисля, че България ще бъде първата държава, която ще помага да се ускори този процес.    


Топ новини

виж още

Актуална тема