Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Евро опит: В Ирландия машините за гласуване отидоха за скрап, Германия ги забрани с Конституционния съд

Мнения

Евро опит: В Ирландия машините за гласуване отидоха за скрап, Германия ги забрани с Конституционния съд

Евро опит: В Ирландия машините за гласуване отидоха за скрап, Германия ги забрани с Конституционния съд - Tribune.bg
Снимка:

Голяма част от европейските държави не са прави експеримент с машинно гласуване

Дебатът за машинното гласуване отново повдига темата как се гласува по света и в Европа. На Стария континент модата с машините приключи преди да е започнала – в голямата си част страните, които са опитали да въведат машинен вот, впоследствие са го отричали с мотива за недостатъчна сигурност.

Голяма част от континента никога не е обсъждал сериозно да се смени начина на пускане на глас. Това включва държавите Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия.

Няколко са страните, които опитаха електронния подход, но накрая надделяваха тревогите за надеждността. Румъния и Норвегия например направиха тестове през 2003, но изоставиха идеята.

Финландия е една от малкото в Европа, които опитаха да се доверят на машините. Това обаче приключи бързо, тъй като анализите показаха, че рисковете надвишават ползите. Франция опита да въведе електронен вот и то само за гражданите си, които гласуват в чужбина, но и това приключи бързо. 

През 2005 година Германия също реши да въведе машинен вот, през 2009 година обаче той беше отменен с решение на Конституционния съд и бе обявено, че това гласуване е противоконституционно. 

Конституционният съд на Германия през 2009 г.: Машинното гласуване е рисковано, тайната на вота не е гарантирана

Друга страна в Европа, която отказа машинния вот след кратък опит е Ирландия. Ирландците подходиха доста радикално и изпратиха машините си за скрап. Страната започна машинния експеримент през 2002 с идеята през 2004 да се премине към масово гласуване с устройства. Промени в Изборния кодекс на страната осигуриха пари за закупуване на устройства за гласуване за цялата страна. След години на колебания какво да се направи с тях обаче след острата обществена и политическа реакция анти машините, през 2009 година идеята беше погребана, а през 2010 – устройствата бяха нарязани.

Филип Димитров: Ирландците си нарязаха машините за гласуване за скрап

Холандия също опита машинния вот и го отмени през 2007 година, поради висок риск. 

Машини се използват в Белгия, но само в една от 11 провинции в страната.

Извън Европа ситуацията не е много по-различна. В САЩ например 93% от избирателите гласуват на хартия.

Американците гласуват с машини? Не, само 7% от тях и намаляват…

В Канада темата е била подлагана на обсъждане през годините, но в крайна сметка е преценено, че е по-добре да се гласува с бюлетини.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати