Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Икономист: Брекзит, Италия и Турция ще начертаят икономическата 2019

Мнения

Икономист: Брекзит, Италия и Турция ще начертаят икономическата 2019

Икономист: Брекзит, Италия и Турция ще начертаят икономическата 2019 - Tribune.bg
Снимка:

Георги Ангелов от „Отворено общество“ с ексклузивна прогноза какво ни чака догодина

Ексклузивно за Tribune.bg – икономистът Георги Ангелов с прогноза за макроикономическата картина в България през 2019 година.

Каква е прогнозата за развитието на България в макроикономически план за 2019 година?

- 2019 година е сложна година, защото има поне няколко неизвестни събития, които явно не можем да кажем как ще се развият. Едно от тях е Брекзит. Както знаем, една от най-големите икономики в света Великобритания напуска Европейския съюз. Всички стискаме палци да има споразумение и това да е едно организирано напускане, да няма шокове и проблеми в търговията и инвестициите. Но има много голям риск това да се случи, тоест да се напусне без споразумение, съответно търговията между Европа и Великобритания да бъде ударена и оттам разбира се България ще пострада. Въпреки че ние нямаме директна зависимост, Великобритания е далече, през търговските канали с другите страни и България ще бъде засегната. Това е един голям риск, който не можем да управляваме ние. Той е на по-глобално ниво.

Какви са другите рискове за икономиката на страната ни?

- Другият риск е свързан с Италия и нейните проблеми с дефицита и дълга. Това може да създаде нова криза на Еврозоната, както Гърция създаде, но Италия е много по-голяма икономика и следователно последствията могат да бъдат доста по-мащабни и да се предизвика много по-голяма криза. Отново сериозен проблем. Да не говорим, че България е голям търговски партньор на Италия, много българи работят там и разбира се ако пострада Еврозоната, ще пострада и България, както се случи предишния път.

В съседна Турция пък през лятото валутата девалвира драстично заради финансови проблеми. Сега се стабилизира, но така или иначе това си стои като отворен въпрос. Отделно санкциите и контрасанкциите, свързани с Русия. В резултат руската валута също девалвира през лятото. Оттам нашият износ към Турция и Русия също намаля. Имаме си много такива глобални фактори, които през 2019 година ще се проявят и някои от тях могат да бъдат с тежки последствия. От тази гледна точка прогнозата за страната ни е, че предвид многото рискове, може да има спад по отношение на икономическия ни растеж.

Какви стъпки и мерки трябва да предприеме България, за да запази икономиката си стабилна?

- Това, което България би могла да направи е бързо да приключи реформите, за да може да се класира за влизане в „Чакалнята“ на Еврозоната. Това наистина може да бъде един положителен „шок“! В сравнение с всички тези негативни неща, които се очакват догодина, това може да е нещо позитивно за нашата страна, което да доведе до повишение на кредитния рейтинг и до това България да не се разглежда като периферия, съответно дори в кризисни времена, икономиката да не бъде толкова силно ударена, както беше ударена при предишната криза. Това е нещо, което от нас зависи. Тези реформи, които сме обещали на министрите на финасите от Еврозоната, ако си ги изпълним и ако сме готови, имаме шанс да влезем!

Какви са шансовете ни да станем част от Еврозоната?

- Наистина прозорецът е много малък, защото в края на следващата година ще се избира нова Европейска комисия, ще се избира и нов шеф на Европейската централна банка. Съответно или трябва да влезем дотогава, или трябва да започнем всичко отначало, защото новата Комисия ще иска да навлезе, да започне нов процес. От своя страна новият шеф на Европейската централна банка нищо не е обещавал, а може и да е против разширяването по принцип.

Затова трябва да се възползваме от сегашния момент, когато настоящата Европейска комисия е доста позитивно настроена към България. И все пак трябва да си изпълним реформите, за да може да напише положителен доклад. Така че, това зависи от нас и от реформите, и то в срокове, за да може да използваме този прозорец. Наистина, смени ли се ръководството на Европейския парламент, на Европейската комисия, на Европейската централна банка, всичко започва отначало с нови хора, които тепърва трябва да убеждаваме години наред, както стана и след предишните избори.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати