Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как „Продължаваме промяната“ стигна до поправката „Лучано“

Мнения

Как „Продължаваме промяната“ стигна до поправката „Лучано“

Как Продължаваме промяната стигна до поправката Лучано - Tribune.bg
Снимка:

Опитът за пробутването на Рашков начело на КПКОНПИ е грубо погазване на принципите за върховенство на правото в Европейския съюз

Историята има странното свойство да се повтаря – първо като трагедия, после като фарс. Поне така е казал немският мислител Карл Маркс, а днес думите му намират ярко потвърждение. Днешните управляващи, макар и сринали се под дъното на доверието и на гражданите,  и на собствените си партньори, като за последно се опитват да превъртят историята повече от 20 години назад и да ни върнат към едни уж позабравени времена от началото на прехода. Целта – озлобилият се към старата власт и ползван като оръжие за изпълнението на всякакви „мокри поръчки“ вътрешен министър Бойко Рашков да бъде инсталиран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Методът – чрез промяна на закона специално заради него, така че нормативната уредба да пасне на щенията му за саморазправа с опонентите.

Самонареклата се днес „демократична общност“, в лицето на формациите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, далеч не са новатори в практиката за прекрояване на закона по мярката на определена персона.

През 2001 година, тогавашното управляващо мнозинство промени Закона за администрацията по същия начин, както сега ПП, ДБ и БСП опитват да променят Антикорупционния закон, за да е по мярка на Рашков.

Преди 21 години повод за лобистката поправка бе, че лансираният от НДСВ за шеф на Държавната агенция за младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, се оказа без необходимото образование. Липсата на ценз у Лучано бе забелязано едва след като заповедта за назначаването му бе факт. Вариантите оттам насетне бяха два - или да бъде избран нов председател на агенцията, който отговаря на законовите изисквания, или да се направят поправки в закона. Затова законът бе наместен така, че в него изрично да бъде записано, че „в случай че кандидат за държавен служител не отговаря на изискванията от закона и Единния класификатор за държавния служител, той се назначава временно, за срок от 3 години“.

НДСВ отдавна ги няма, днес управлява „Продължаваме промяната“, които ни проглушават ушите колко са почтени, а всъщност излъченият от тях премиер, изкарал едва половин година на поста, се оказа най-слабия в най-новата българска история. Но подобно на някогашните „жълти депутати“, „лилавите“ представители на „Промяната“ пробутват назначаването на Рашков в КПКОНПИ като условие пред формирането на правителство. Целта е в ръцете на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков да се даде неограничен ресурс за репресия и възраждане на милиционерската държава. От мандатоносителя всячески се опитват да прокарат избора на Рашков начело на КПКОНПИ, така, щото дори и да не се стигне до второ правителство на „Продължаваме промяната“ с премиер Асен Василев, то антикорупционния орган да остане в техни ръце. Това е най-голямото основание на твърдението на опозицията, а и на представителите на „Има такъв народ“, че т.нар. „антикорупционна реформа“, лансирана от Кирил Петков и Асен Василев, всъщност цели превръщането на КПКОНПИ в „политическа бухалка“, с която да се притискат политическите опоненти и икономическите конкуренти на спонсорите на управляващите партии. И всичко това в условие на предизборна ситуация.

Арогантният начин, по който от „Продължаваме промяната“ опитват да овладеят антикорупционния орган, е в пълен разрез с европейската практика за деполитизиране на институциите, свързани с противодействие на корупцията и организираната престъпност. Опитът за пробутването на Рашков начело на КПКОНПИ е грубо погазване и на принципите за върховенство на правото в Европейския съюз.

Освен очевидното преповтаряне на задкулисните договорки и практики от началото на криминалния преход в България от сегашната власт, е любопитно и че част от вечните главни герои на всеки строй са си съвсем същите. Някогашният следовател от времето на Народната милиция Рашков и колегата му прокурор от времето на Народната Република Атанас Атанасов, който иначе се подвизава като съпредседател на „Демократична България“, отново се оказват заедно, все в името на властта. И с това доказват и друга максима на мислителя Маркс, споменат в началото – тази, че моралните устои не могат да бъдат създавани с параграфите на закона. Защото явно няма закон който да спре ламтежа за власт на  политическите зомбита на Прехода.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати