Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Коронакис: Заев трябва да слезе на земята и да разбере историческите си отговорности

Мнения

Коронакис: Заев трябва да слезе на земята и да разбере историческите си отговорности

Снимка:

Надеждата за присъединяване към Евросъюза е това, което поддържа жива малката балканска държава РС Македония. Ако надеждата бъде загубена, страната ще бъде разделена между България, Албания, Сърбия и Гърция, предизвиквайки нови геостратегически равновесия на Балканския полуостров. Това обаче е най-лошият сценарий, тъй като самото съществуване на Република Северна Македония като държава-членка на ЕС гарантира стабилност в район с 2-хилядна бурна история и нестабилни граници.

Спомням си, когато спорът между Атина и Скопие възникна през 80-те години, тогавашният гръцки външен министър, покойният вече Михалис Папаконстантину, в доста оживена дискусия ми каза: „Можете ли да разберете, Васили, че ако тази държава не съществуваше, трябваше да я създадем?"

Михалис представляваше Гърция във временното споразумение на ООН, подписано в Ню Йорк на 13 септември 1995 г., което предвиждаше временното име „Бивша югославска република Македония“. Той бе родом от Македония (Козани) и имаше дълбоки исторически познания за историята на Балканите. Временното наименование продължи до 17 юни 2018 г., а спорът с Гърция остави тази страна извън ЕС в продължение на 23 години. Това беше голямата грешка на лидерите на Северна Македония, които заложиха на конфронтация с Гърция, която членуваше в ЕС и НАТО във време, когато компромисът беше основната политическа ценност на двата съюза. Ако бе избрала компромиса с Гърция, Северна Македония щеше да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., заедно с България и Румъния, ако не и по-рано. Под какво име обаче? Би било без значение, стига хората от Северна Македония да имат по-добър, много по-добър живот.

Днес лидерите на Северна Македония правят същата историческа грешка, като отново вкарват страната и нейния народ в конфронтация срещу друга държава-членка на ЕС и НАТО - България.

Философският камък на спора е езикът.

В Договора от Преспа, където въпросът за името е уреден с общоприетото наименование „Република Северна Македония“, се признава (само от гърците) езика и националността като „македонски“ (не като „северно-македонски“). Преднамерено или не, но тази гротескова грешка дава на всяко гръцко правителство, в днешните или бъдещите времена, възможността при вътрешнополитически затруднения да превърне Договора от Преспа в лист хартия, който става само за опаковане на риба.

Правителството на Северна Македония е в тясна зависимост от албанското малцинство, което е съсредоточено в западната и северната част на страната и участва в настоящото правителство на Зоран Заев. Всички албанци от Северна Македония носят в съзнанието си идеята за „Велика Албания“, която ще включва Албания, Косово и половината Северна Македония. Дали някога тази идея ще проработи, е друга история. Но това е истинският проблем за Северна Македония и той може да бъде разрешен само, ако тя се присъедини към ЕС заедно с Албания.

Всъщност френско-германската граница е била арена на войни в Западна Европа в продължение на векове. Това свършва през 1957 г., когато двете страни се присъединят към ЕС. Оттогава през тази граница не е изстрелян нито един куршум, освен куршумите на ловци.

Въпросът за езика всъщност не е проблем, защото няма македонски език като такъв. Когато Северна Македония беше част от Югославия, говоримият език беше сърбохърватски. След разделянето местният диалект е приет за официален език, който е наречен „македонски“. Дотук добре.

Но миналата година посетих Скопие и Куманово, придружен от българска колежка, която много помогна с превода, тъй като не говоря македонски. На връщане, когато спряхме в Битоля на кафе, тя започна да говори със собственика на магазина за живота там и как се чувстват те сега, когато вратата към Европа е отворена. Там разбрах колко надежди обикновените граждани възлагат на членството в ЕС. Когато пресякохме границата с Гърция, аз казах на моята колежка: „Вие сте в Европа от около 15 години. Защо никога не сте ни казвали, че говорите свободно македонски?“ А тя отговори: „Защото не говоря македонски”. И когато я попитах, „И какво, по дяволите, говорехте през последните три дни”, тя отговори: български.

Заев трябва да слезе на земята и да разбере историческите си отговорности. Неговата страна, за да оцелее като суверенна държава, трябва на всяка цена да се присъедини към блока или поне да продължи да говори с Брюксел отсега до вечността, ако не я приемат. Това ще бъде много трудно, защото времето в Европа се заоблачава и европейците, след щедрото приемане на 11 бивши комунистически страни, вече не са ентусиазирани от идеята за повече нови бивши комунисти. 

-------------

Василий Коронакис, основател на „Нова Европа”

Превод: БГНЕС  


Коментари (7)

Коритаров А парите,които ми дадоха за лобиране,как да ги оправдая?
21.11.2020 14:05 / Отговор
Каскета Ами питай при колегите те ще ти кажат какво да се прави :)
22.11.2020 04:39
Иво Беров Не съм чул и прочел,нито ред написан от ,който и да е магистрат на подобна на шизофреничната позиция на коритаров и останалите ДС производни!Каскета ще ви оправи,рано или късно! В момента няма никой,който да е по-голям македонец от коритото.
22.11.2020 10:59
Фактите! Един от аргументите на Коритаров е, че и ние не сме били достатъчно подготвени, но сме започнали преговори и са ни приели в ЕС. Но Коритаров пропуска, че в България ВСИЧКИ основни партии са били и са работили с консенсус за ЕС! А в Македония основната опозиция е с дръзко евроскептична и антибългарска политика.
22.11.2020 13:08 / Отговор
БЪЛГАРИН Няма как да са македонци ЧИСТИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ В БИВШИЯТ НА БЪЛГАРИЯ РЕГИОН"Македония", КАКВИТО ВСЪЩНОСТ СА ДОБРУДЖА, ТРАКИЯ, МИЗИЯ, СТРАНДЖА ШОПЛУКА И Т. Н. НО ВСИЧКИ ТЕ СА БЪЛГАРИ С НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ-БЪЛГАРИН!!!
23.11.2020 10:03 / Отговор
Белградски санджак Ние само бием Самара с Nord макетата, да се сеща магарето, Сърбия, какво ще ни връща, когато и дойде реда. Например - западни покрайнини, и петте окръга подарени им от Русия, през 1833. Бързо да забравят Тито и Коминтерна и да спрат да мътят главите в Македония, щото Унгарците си вземат Воеводи на, и за тях остава ...заглавието отгоре.
23.11.2020 14:43 / Отговор
Алберт Няма по-голям македонист от мен!Ке умрам за Маjka Makeдониja!А твърде вероятно е да съм евреин!
24.11.2020 00:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема