Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кой се опълчва на сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ?

Мнения

Кой се опълчва на сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ?

Кой се опълчва на сделката между Еврохолд и ЧЕЗ? - Tribune.bg
Снимка:

Обичайните заподозрени експерти се надигнаха с вълна от спекулации

„Еврохолд е стоял зад Гинка Върбакова…“, „Скелети се подават зад Еврохолд…“, „Скоро сделка няма да има…“, „Говорих с човек от КФН, който ми каза, че…“

Докато се чака финализиране на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ у нас от българската „Еврохолд“, знайни и незнайни анализатори се упражняват на тема енергетика в очакване да бъдат забелязани и взети насериозно.

В момента процедурата е на ниво предварителен договор и се чакат оценките на регулаторите – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за финансов надзор (КФН). Последни по темата ще се произнесат от КЕВР.

Своята оценка за придобиването вече на практика са дали от Чехия, както и две световно доказани финансови институции – Deutsche Bank и Nomura, които гарантират финансиране за покупката.

И ако доказани играчи на световния финансов пазар дават „зелена светлина“ на българската компания, то на родна земя нещата не са толкова прости.

„Еврохолд е стоял зад Гинка Върбакова. Въпросът е кой стои зад Еврохолд, защо влиза в бизнес с трудна бизнес перспектива /тежка регулация и свити печалби/ - ако няма бизнес каква друга логика има? Кой стои зад Еврохолд? Скелети, скелети“, коментира бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

С „вътрешна“ информация и задълбочени познания по темата се хвали и журналистката Соня Колтуклиева, която се зарича, че сделка няма да има.

„Предупредих колегите, че прибързват, пишейки за сделка „Еврохолд”-ЧЕЗ само на базата на предварителен договор. Струва ми се, че отново сделка няма да има. Говорих с човек от КФН, който ми каза, че на три пъти е трябвало да бъде отнет лиценза на Евроинс. Но... Цветан Цветанов се е намесвал и е спасявал компанията. Той, обаче, вече няма нито сила, нито влияние. Даже - напротив. Под прицел е. … Предполага се, че Еврохолд е намерил някой инвеститор, който предпочита да седи в сянка. … Според финансист, с когото коментирах случая, Еврохолд не притежава собствени средства за сделката; няма и възможност да плаща по 30-40 милиона евро годишно лихви и главница, ако придобие средствата за покупката от кредити. … Така че, скоро сделка няма да има“, пише журналистката във Фейсбук.

Явор Куюмджиев, бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката, обяви в медийни изяви, че държавата била свръхлиберална, а цената, която чехите дават – твърде висока.

„Излиза, че ние с вас можем да съберем пари и да си купим ЧЕЗ, което е абсурдно. Защото липсва държавна политика такива предприятия като ЧЕЗ да се продават на стратегически инвеститори. ЧЕЗ искат нереално висока цена. Тези предприятия не струват повече от 250 млн. евро. По-висока от тази цена е рискова“, заяви той.

Къде е ключът?

Спекулацията била ли е Гинка Върбакова марионетка на „Еврохолд“ и всъщност има ли кукловод зад цялата сделка, първоначално тръгна от чешката опозиция, от която „изтече“ информация, че Върбакови сами са завели „Еврохолд“ при ЧЕЗ.

БГ анализаторите обаче удобно изпускат една тънка подробност – от компанията никога не са крили, че интересът им към придобиването не е от вчера.

Председателят на надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов и преди ясно е казвал, че са имали желание да участват в наддаването за активите, но са пропуснали възможността.

За евентуално участие заедно с „Инерком“ говорят за първи път преди повече от година. След отпадането на Върбакови пък „Еврохолд“ виждат нова „златна възможност“.

Въпреки плавния ход на събитията, които текат пред очите на общество, регулатори, политици и медии обаче, придобиването очевидно дава храна за всякакви експерти, анализатори, запознати, спекулиращи, гадаещи… Основният въпрос, който стои е: Ще го има ли за тях достойният кандидат за ЧЕЗ или всеки дръзнал да се опита ще бъде охулен и обявен за измамник?

Дали пък целта не е всеки частен играч да бъде изхвърлен като кандидат и да бъде държавата притисната да придобие дяловете. Все пак държавното е общо малко или много. Там може да се краде на воля…


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Иванов Интересите на олигарха Иво Прокопиев в този сектор са всеизвестни, така че неговия кръг "Капитал" и Биволъ имат интерес от това българска компания да не придобие ЧЕЗ!
11.07.2019 12:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати