Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Преливането на гласове между ДБ и БСП е било решаващо за половината районни кметове

Мнения

Преливането на гласове между ДБ и БСП е било решаващо за половината районни кметове

Иван Сотиров: БСП е продължител на БКП. Те всяка година почитат един режим, който по закон е обявен за престъпен

Според вас е имало прехвърляне на гласове на 100% от БСП към ДБ. Защо смятате така?

Поне за половината районни кметове в София преливането на гласове между ДБ и БСП е било решаващо. Достатъчно е само да се съпоставят резултатите на първи и втори тур, за да се види, че БСП на 100% прехвърлят гласове. Няма как да се появят по няколко хиляди гласа. На втори тур е нормално да има преливане до 50%, но те прехвърлят почти всички гласове! Вижда се, че в почти всички райони, където печели ДБ в София, гласовете на БСП се прехвърлят дори въпреки по-ниската активност на втори тур. Разбира се, и за кандидатите на ГЕРБ, и за кандидатите на ДБ на втори тур има допълнителни гласове като преразпределение на гласовете на тези кандидати, които са отпаднали. Това е нещо нормално и се случва.

Според вас договорката е изпълнена?

БСП са си изпълнили договорката. Те официално призоваха и си изпълниха договорката. Сега по отношение на ДБ, чието ръководство формално обяви неутралитет, през цялата кампания техните активни членове и общински съветници в социалните мрежи и навсякъде директно и недвусмислено агитираха, и разпространяваха един призив „18 причини да се гласува за Мая Манолова“. Това са официални фигури в тяхното ръководство, никой не излезе да се разграничи от това. Те можеха дори да не излизат с някаква позиция за кой от двамата кандидати да се гласува, но трябваше да вземат ясна и категорична позиция.

Сега дали техните привърженици ще излязат и ще гласуват на втори тур, дали няма да гласуват, това е въпрос на всеки избирател. Но не може, когато има кандидатура на БСП, партия, която претендира, че е дясна и демократична, по този въпрос да вземе неутрална позиция и да оставя нещата да се решават по съвест. Едни дават пример с това, което се случи в Будапеща, но БСП е продължител на БКП. Те ходят всяка година и на 9 септември, и на Бузлуджа да почитат един режим, който по закон е обявен за престъпен.

Тези хора не са се извинили за престъпленията на партията, на която са правоприемник, нито техният кандидат, който беше активен член на тяхната партия. Това е недопустимо - ДБ да си партнират с такава политическа сила. Това са хора, издигнали кандидат, който ходеше на Бузлуджа и на Копринка, и на паметника на Съветската армия. Това са неща, които са сакрални за всеки един демократичен и десен човек. И затова беше изследвано, че по-голямата част от традиционните избиратели на ДБ или не отидоха изобщо на балотажа, или не изпълниха призивите на активистите, на публичните фигури от ДБ и гласуваха по различен начин. Не гласуваха за Мая Манолова. За мен беше недопустимо тези хора да се равнопоставят с Мая Манолова.

Принципно е недопустима тази игра, защото те непрекъснато обвиняват ГЕРБ, с които до вчера бяха коалиционни партньори, с които бяха в едно правителство. ГЕРБ са на политическа сцена повече от 10 години. Значи ДБ преди няколко години нямаха никакъв проблем да бъдат с тях в коалиция, на няколко пъти имаха партньорства, подкрепиха ги и на предишните местни избори, а сега изведнъж решават, че те са по-големи комунисти от БСП и това им е оправдание да гласуват за БСП. Какъв е този антикомунизъм? Значи единият сезон си с тези, които наричаш комунисти, а другия си с другите, които пак наричаш комунисти. Може би това в тяхното съзнание е някаква равна отдалеченост от различните групи комунисти.

Значи тази мълчалива подкрепа за Мая Манолова не сполучи?

Те не очакваха, че преливането на гласове от БСП ще е толкова монолитно и затова не смеят да коментират въпроса. Това е очевидно.  


Коментари (1)

Claudia Klein Нуждаете ли се от остра финансова подкрепа? имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | [email protected] | и имате заем в акаунта си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги по заем по целия свят.

Ние предлагаме всякакъв вид кредитни услуги, предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми и можете да вземете заем до 15 милиона евро. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от продукти за заем.

Ние предоставяме 24 часа заемни услуги от световна класа. За запитвания / въпроси? - Изпратете имейл до | [email protected] | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | & Получете отговор за миг.
07.11.2019 09:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема