Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Мира Радева: Нинова може само да завижда на тактичността и гъвкавостта на Борисов

Мнения

Мира Радева: Нинова може само да завижда на тактичността и гъвкавостта на Борисов

Снимка:

Председателката на БСП допуснала серия от лични грешки, конфликтът със Станишев бил нелеп

Корнелия Нинова може само да завижда на тактичността и гъвкавостта на Бойко Борисов. Тя не беше убедителна като председател на БСП и е нормално да се потърси друг човек. Какво точно ще се случи ми е е трудно да кажа“. Това заяви за Tribune.bg социологът Мира Радева.

Според нея причините за загубата на БСП на европейските избори са много.

На първо място е ценностното объркване. Тя тази партия не знае какво иска и какво защитава. И обърква непрекъснато и собствените си избиратели. Аз разбирам, че примерно отношението към Истанбулската конвенция беше как да кажа – за да подкрепи консервативния си избирател. Да, хората, които гласуват за БСП трудно преглъщат тезата за различията. Виждаме ги и по форуми и навсякъде как скачат. Трудно приемат европейското ценностно разбиране по този въпрос. Така че БСП тръгнаха след избирателите си. Обаче забравиха нещо много важно – че по този начин се отдалечават от ценностите на европейската левица и от ценностите на левицата като цяло“, посочи Радева.

Тя е категорична, че е абсурдно да се изявяваш като водач, а в същото време да вървиш след общественото мнение.

Ако си водач, трябва да водиш хората натам, накъдето смяташ, че е правилно да се движи обществото, а не да го връщаш назад. Не да му угаждаш, не да му услужваш. Според мен истината е, че самата Корнелия Нинова, вероятно и ръководството на БСП, не споделят тезите на европейските социалисти. Това се видя много ясно“, анализира социологът.

Другото нещо, което според мен дискредитира Корнелия е, че тя прекалено много се фиксира върху личния си конфликт със Станишев, което беше нелепо. Цялото поведение на БСП и най-вече нейното, да изкара председателя на ПЕС от листата си, беше някаква глупава чисто женска позиция, да не кажа нещо друго – неуравновесена позиция, непремислена позиция. В това отношение, тя може само да завижда на тактичността на Бойко Борисов, и на гъвкавостта му“, категорична е Мира Радева.

По думите ѝ тезата на БСП, че ситуацията в страната е революционна и „Дайте, ще събаряме правителството“ е била погрешно избрана, особено що се отнася до евровота.

Изобщо много, много грешки, които са си лично на Корнелия. Затова според мен наистина най-правилното беше тя да си подаде оставката. И добре, че го направи, защото така си запази достойнството! Другото щеше да я направи наистина смешна“, отбеляза социоложката.

Според нея единственият път за БСП оттук нататък „е първо те да решат – каква партия искат да бъдат“.

Вижте колко по-стройни и подредени изглеждат в това отношение ГЕРБ. Те си защитават проевропейската ориентация, съобразяват се с европейските ценности и дори, когато това нещо влиза в конфликт с определени обществени нагласи, те продължават да си защитават тезите, например в подкрепа на Истанбулската конвенция. Не се страхуват да въстанат срещу общественото мнение, дори когато то не е в тяхна полза. За мен като цяло наистина, особено сега благодарение на съюза със СДС, те звучат много повече като европейска партия, и затова и хората заложиха на една проевропейска и по-стабилно стояща партия“, в заключение каза Мира Радева.

Андреа Драганова  


Коментари (1)

Георгиев Не харесвам хората, които не харесват никой и отхвърлят всичко.
За мен, това са латерни лишени от диалогичност и конструктивност.
С предизвестен край....
14.06.2019 15:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още