Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Искрен Веселинов: Търсим решение за колите с газови уредби

Мнения

На Трибуната – Искрен Веселинов: Търсим решение за колите с газови уредби

На Трибуната – Искрен Веселинов: Търсим решение за колите с газови уредби - Tribune.bg
Снимка:

„Обединени патриоти“ внасят законопроект за намаляване на данъците за автомобилите с газови уредби. За сроковете, в които ще стане ясно дали мнозинството в зала ще подкрепи предложените промени, разговаряме с народния представител и председател на парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство Искрен Веселинов.

Може ли до края на тази година промените да са факт?

- Всичко зависи от волята на парламентарните комисии. Те са две – по бюджет и финанси, както и по регионално развитие. В комисията, която аз председателствам, гласуването беше отложено по искане на ГЕРБ. Те казаха – да, тук има проблем, трябва да се реши, но не искаме да бързаме, за да не се получи грешно гласуване. Поискаха още един-два дена за нормална дискусия в рамките на политическа партия ГЕРБ. И очакваме също бързо събиране на комисията по бюджет и финанси. Можем да се съберем в някое от междучасията на оставащите парламентарни дни, за да може да мине предложението още в тази седмица.

Изисква се първо и второ гласуване?

- Да, изискват се две гласувания. Когато няма предложения по съответния текст, тогава се гласува два пъти последователно и тогава още тази година може да влезе в сила. Очакваме сигнали дали ще се случи това.

При внасянето на тези промени първоначално при гласуването на данъчните закони преди месец, те не бяха одобрени от ГЕРБ?

- Тогава депутатите от ГЕРБ заявиха, че всичко можело да се обърка. Служеха си с едни такива заклинания, че тази реформа разбърква всичко. На практика общините ще се окажат на минус от тази реформа, а не на плюс, както беше замислено. Сега става ясно, че им падат драстично приходите от данъка за нови автомобили. Така че всичко тук е плаващи пясъци, но въпросът е има ли политическа воля да се реши този проблем или няма. Ние сме заявили, че имаме тази воля. От БСП получихме подкрепа, че действията са в правилна посока. ГЕРБ също казват – да прави сте. Чакаме ги.

Колко хора ще засегне това?

- Общата цифра на такива автомобили е 800 000 с автоматични газови уредби. Конкретно по места няма такава статистика.

Ако гласуването се проведе следващата година?

- Специално да не забравяме, че тези данъци могат да се плащат на тримесечие. Дори за първото тримесечие да е платена по-висока вноска, за следващите може собствениците да се възползват от намалението.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Тън Мън На Герб им трябва време, за да пресметнат как да не загубят нито лев данък от тези 800 хил автомобили. Или ще прехвърлят тежестта върху останалите или ще отхвърлят предложението. Тън мън няма
28.12.2018 06:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати