Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Минималната пенсия расте от догодина

Мнения

На Трибуната – Минималната пенсия расте от догодина

На Трибуната – Минималната пенсия расте от догодина - Tribune.bg
Снимка:

Юлиян Ангелов, ВМРО: Всички пенсии се индексират през 2019 г. – което сме обещали, ще го постигнем

Юлиан АнгеловЮлиан Ангелов

Всички пенсии ще се повишат с близо 6% от юли следващата година, така че абсолютно всички пенсии се индексират. Тези, които получават минималната от 207.60 лв., догодина ще получават близо 220 лв. на месец. Освен това увеличението на годишна база ще има даде и 140 лв. допълнително. За тези пенсионери, които получават 550 лв. пенсия, например, 350 лв. допълнително ще им даде за година това увеличение. Тази индексация е направена да се покрие инфлацията, да се покрият нужди за лекарства, за отопление и др. Второ, това, което ние постигнахме като „Обединени патриоти“ от 2 години е минималната пенсия от 160 лв. ще стане 220лв. 2019 г. 60лв. нагоре или близо 40 на сто повишение. Това може да не е достатъчно, но пенсиите ще се индексират.

Не подкрепихте предложението на БСП за 300 лв. минимална пенсия?

- Това предложение за 300 лв. ние го направихме още 2016 г. и то не мина в пленарна зала, защото БСП не ни подкрепиха и не ни достигнаха 5 гласа. Уж ни подкрепяха, а направиха така, че да не са в зала. Оттам насетне ние сме обявили на избирателите програмата си.

Казват, че сте обещавали 500 лв. минимална пенсия.

- Няма такова нещо. Никога не сме обещавали 500, 600 лв. и т.н. Това просто не е вярно. Може някоя конкретна партия в миналото да го е предлагала, но не и нашата коалиция. Българските избиратели дадоха 318 000 гласа за нас. Ако бяха гласували 1 милион и двеста хиляди, ние да имаме 121 народни представители, всичко, което сме поели като ангажименти, щяхме да го изпълним. Когато българският народ е гласувал и за други партии и им е дал водеща позиция, ние няма как да наложим всички наши виждания. Ангажиментът ни е, това, което сме обещали и го вкарахме в управленската програма на това правителство, ние ще го постигнем.

Но икономиката е зле според опозицията?

- То се вижда, че всички доходи в страната се покачват. Държавата върви напред. Критиките на опозицията, че държавата върви към хаос, че няма инвестиции, че икономиката била зле и т.н., те си противоречат. Те /БСП/ искат да разпределят едни други пари, които допълнително се събират. Как държавата върви към хаос, а те залагат повече приходи в алтернативния си бюджет?

Ако те признават, че държавата ще събере повече приходи, т.е. държавата върви напред и икономически се развива, да. Така че техният популизъм и техните лъжи се надявам българските избиратели да са ги разбрали през годините. При едно тяхно управление пенсията беше 3 долара и днес да твърдят, че ние като сме направили увеличение от 60 лв. на минималната пенсия, това е нищо…

Т.е. вие правите баланс на бюджета на Държавната обществено осигуряване с другите бюджети, за да има повече пари и за други сектори?

- Във всички сфери парите са повече. Това е най-добрият бюджет на България от години. Каквото и да отричат – 105 млрд. лв. е бюджетът и той е социален и бюджет на сигурността и образованието. Залага се повишение на заплатите, на пенсиите, ще има средства и за отбрана, за образование и 500 млн. лв. повече за здравеопазване. За социално слабите хора ще има допълнително 150 млн. лв. Още 100 лв. допълнително ще има за енергийни помощи. Това е 30 на сто увеличение на помощите за енергийно бедните българи, т.е. държавата и това правителство действително се грижи за тези хора.

Ние знаем, че това не е достатъчно. Такива са реалностите. 30-годишният преход в България доведе до това, че няма как българските политици да решат всички проблеми и българите да живеят, както в останалите държави в ЕС. Вярвам, че с това 4-годишно управление българите ще разберат разликата с останалите 30 години преди това.

Филип Попов, БСП: В този бюджет имаше възможност за по-висока минимална пенсия. За съжаление „глас в пустиня“!

Филип ПоповФилип Попов

- Аз направих това предложение за 300 лв. минимална пенсия. Това е неспазено обещание на „Обединени патриоти“. Видя се при гласуването днес, че само трима човека от тях подкрепиха това наше предложение. Те сега гласуваха 219.43 лв. да е минималната пенсия от средата на следващата година. Това се пада по 7 лв. на ден за един пенсионер и така не може да се живее. Тези хора вече протестираха преди три месеца и поискаха 308 лв. минимална пенсия и падане на тавана на пенсиите. Ние включихме тези предложения във „Визия за България“. Наясно сме, че това е бюджетен шок за 900 млн. лв., но трябва да сложим системата в рамки и това се казва осъвременяване на пенсиите. Нищо от тези предложения не е отразено в бюджета на правителството.

Но Откъде да се вземат тези пари?

- Миналата година с Постановление на МС са разпределени близо 2 млрд. лв. Те залагат нарочно ниски приходи в бюджета, след това приходите са по-високи и ги разпределят с Постановление на правителството, а не чрез НС със закона за бюджета.

Оценките са, че е най-социалният бюджет?

- Наливат се пари повече в нереформирани сектори и системи. Всяка година все повече пари в сектор „Здравеопазване“ и все по- ограничен достъп до тази услуга,  до тази конституционно гарантирана помощ по здравеопазване. Повече пари за учителите и по-малка възможност за качествено образование за учениците, а същевременно се финансират частни учебни заведения през държавния бюджет.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети