Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Спас Панчев: Бизнесът се надява на споразумение на Великобритания с ЕС

Мнения

На Трибуната – Спас Панчев: Бизнесът се надява на споразумение на Великобритания с ЕС

На Трибуната – Спас Панчев: Бизнесът се надява на споразумение на Великобритания с ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Сега осъзнават, че май са допуснали грешка, оттегляйки се от ЕС, смята депутатът

По актуалната тема „Брекзит“ пред Tribune.bg говори независимият депутат Спас Панчев.

Г-н Панчев, какви са очакванията за предстоящия Брекзит?

- Надявам се отношенията на Великобритания с Европейския съюз да намерят  израз в една спогодба, която да запази възможностите за бъдещо партньорство на нас, държавите от ЕС, с една от най-силните държави досега в общността, която реши заради референдума да върви самостоятелно в бъдеще.

Партньорство, но при какви условия?

- Тези дни чакаме това решение, което ще бъде важно за България, защото не само, че хиляди българи живеят във Великобритания и бъдещето им зависи от това какво ще бъде отношението на англичаните към чужденците в държавата, но и при какви условия ще продължат да работят, да се учат и да си партнират в икономиката, защото и това не е маловажно. Едни са отношенията между членовете на ЕС като такси, данъци, мита и т. н., друго е отношението на една европейска държава с държава извън общността.

Несъмнено, каквото и да се случи, то ще повлияе на отношенията между България и Великобритания. На мен ми се иска да запазим възможността за коопериране с английските компании поне такова, каквото досега е билa, а защо не и да се развива в бъдеще.

Очаквам с нетърпение тези три дни, които ще решат съдбата и на Великобритания, и на ЕС, защото не бива да забравяме, че кралството е един от най-големите донори в ЕС.

Логиката на това да се търси Брекзит на всяка цена? Дали излизането „на инат“ ще създаде някакъв хаос?

- Истината е, че във Великобритания отношенията между хората се промениха от преди три години, когато имаше емоция за напускането на ЕС, а днес има други сигнали от по-младите, които виждат, че приключва участието в ЕС и за самата Великобритания не е без значение какво бъдеще я очаква.

Един силен ЕС, една силна икономическа общност, от която ти да излезеш самостоятелно и да загубиш онези привилегии, които десетилетия си имал в икономиката, в отношението с другите държави. Това несъмнено ще окажат влияние на бизнеса в самата държава. Мисля, че от това най-много се страхуват някои. Сега осъзнават, че май са допуснали грешка, оттегляйки се от ЕС, който им даваше големи предимства и привилегии. Още повече, че това споразумение, което три години се готви и даваше определени възможности на Великобритания за партньорство, сега след това гласуване в техния парламент, може би ще срути надеждите на тези, които разчитаха на някакви перспективи. Остават няколко важни дни и за Великобритания, и за ЕС като цяло.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати