Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Светлана Ангелова: БСП предлагат, но откъде да дойдат парите и за чия сметка да бъде?

Мнения

На Трибуната – Светлана Ангелова: БСП предлагат, но откъде да дойдат парите и за чия сметка да бъде?

На Трибуната – Светлана Ангелова: БСП предлагат, но откъде да дойдат парите и за чия сметка да бъде? - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисия по труда, социалната и демографската политика в НС Светлана Ангелова ексклузивно пред Tribune.bg.

Защо няма как да се приеме предложението на БСП за преизчисляване на всички пенсии?

- Тази година дефицитът в пенсионния фонд се намалява с 300 млн. лв. Когато се залага такъв голям разход, какъвто предлагаха от БСП, за преизчисляване на пенсиите със средно осигурителния доход за 2013 г., който го предлага, трябва да каже откъде ще дойдат тези пари и за чия сметка ще бъде! Според изчисление на НОИ само за 2019 г. това ще бъде разход от 1 милиард и 30 млн. лв. Но всяка следваща година този разход ще расте и ако не се предложат стабилни финансови източници, автоматически това означава увеличаване на дефицита в пенсионния фонд. 

Всички знаем, че малко над една трета от парите за пенсии се покриват със средства на държавния бюджет. С пенсионната реформа, която стартирахме през 2015 г., ние всяка година намаляваме този дефицит. Тази година – с 300 млн. лв. ще бъде намален, за да бъде пенсионната ни система балансирана, стабилна, хората да имат доверие, а не да тръгваме по тази спирала, която беше преди 2009 г. Това бе спирала на дефицит в пенсионния фонд.

От опозицията цитират Швейцарското правило, което искат да се прилага. Но защо към 2013 г.?

- Не знам точно защо са избрали 2013 г. като база да се причислят всички пенсии, защото това е погрешно. Ако се приеме тяхното предложение, няма да бъдат увеличени доходите на всички над 2 милиона пенсионери. 510 000 пенсионери няма да получат увеличение на доходите съобразно това преизчисление, което предлагаше БСП.

Това са хората с минимални пенсии и тези, които са се пенсионирали след 31 декември 2013 г. Но това не се казва от колегите от БСП. Де факто, една четвърт от пенсионерите няма да получат увеличение на база преизчислението, което предлагаха от БСП. Да си спомним 2008 г., когато социален министър беше Емилия Масларова, когато имаше преизчисление на пенсиите , как пенсионерите връщаха стотинките от това преизчисление на министър Масларова.

За майчинските БСП предложиха за втората година обезщетението да се увеличи от 380 на 640 лв.

- Да кажем, че България има най-дълго платеното майчинство не само в ЕС. Ние сме първенци в класацията и в световен мащаб. Това са 58 седмици и шест дена. Трябва да се помисли, когато има финансови средства в държавата, те да бъдат насочени не към увеличаване на парите за втората година на майчинството, а с тях да се изграждат детски градини и ясли. Майката да има избор дали да се върне на работа и да прави кариера или да си остане в къщи.

Затова и миналата година ние въведохме един стимул от 1 юли 2017 г. тези майки, които се върнат на работа до навършване на една година на детето, да могат да получават 50 на сто от майчинството си. То не е никак малко – 90 на сто от средния доход, който са имали 15 месеца назад преди да родят, плюс работната си заплата.

От този стимул са се възползвали по данни на НОИ около 1500 майки. Така че майката трябва да има избор и аз смятам, че тази политика на правителството на ГЕРБ по отношение на изграждането на детски градини особено в големите градове, където има недостиг, смятам я за съвсем правилна.

Вчера присъствахте на разговорите с майките на деца с увреждания. Смятате ли, че въпросът е изчистен?

- Остана така едно неразбиране по време на заседание на комисията по социалната и демографската политика, когато приемахме на второ четене законопроекта за личната помощ. Излезе че едва ли не няма да има пари от тези 150 млн. лв., които допълнително се отпуснаха към бюджета на социалното министерство с подкрепата на премиера Бойко Борисов, за да се заплаща на личните асистенти след септември следващата година. Това абсолютно не е вярно.

Не знам защо останаха заблудени и майките на деца с увреждания, и Омбудсмана г-жа Мая Манолова, тъй като няма как в специализиран закон да има фиксирани бюджетни средства. За да бъдат спокойни, ние вчера проведохме разговор заедно с председателя на бюджетната комисия и техните предложения, за които имаха съмнения, ще бъдат изчистени. Надявам се в петък да има извънредно заседание на социалната комисия, да ги приемем.

И другата седмица двата законопроекта – за хората с увреждания и за личната помощ да влязат в зала и да бъдат приети от НС.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Илия Парев То така най лесно да искаш само, а в същото време нищо да не предлагаш
29.11.2018 22:11 / Отговор
Красен То тези най - лесно го умеят ;) Още по лесно е да предлагат някакви неща който сигурно нищо няма да стане !
29.11.2018 22:24 / Отговор
Ганета Аз предлагам народните представители нали мислят за народа , да се откажат от тринадесетата си заплата и
бонусите и да дадат поне по 40 лева на всички пенсионери за коледа.
30.11.2018 11:49 / Отговор
Анто Ами ще се откажат от 11 лева субсидия и всичко ще си дойде на мястото. Защо германските депутати да вземат 0,5€ а нашите 5€? Навярно германските пенсионери са много по-бедни от нашите.
30.11.2018 14:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети