Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Валентин Николов: Парен каша духа! Готови сме за евентуална криза с газа

Мнения

На Трибуната – Валентин Николов: Парен каша духа! Готови сме за евентуална криза с газа

На Трибуната – Валентин Николов: Парен каша духа! Готови сме за евентуална криза с газа - Tribune.bg
Снимка:

Напрежението между Русия и Украйна ще се отрази на България, но ситуации отпреди години няма как да се повторят

„От тази гледна точка сме подготвени. Как беше – парен каша духа! Ние спазваме този принцип и отвсякъде, където е възможно, сме подготвени за подобна криза. Но за съжаление ще ни се отрази“. Това заяви в интервю за Tribune.bg депутатът от ГЕРБ и енергиен експерт Валентин Николов.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и председател на борда на директорите на БЕХ коментира от енергийна гледна точка ескалацията на напрежението между Русия и Украйна.

Той не крие, че страната ни е застрашена от възможен срив в доставките на природен газ заради кризата. Последствията за икономиката на страната обаче далеч няма да са като през 2009 г. и през 2015 г.

Припомняме, че през януари 2009 г. България се оказа в патова ситуация заради безпрецедентна газова криза. Доставките на руски газ спряха окончателно, след като „Газпром“ рязко намали подаването към Украйна. Страната ни имаше запаси от газ и мазут за няколко дни. Преди 3 години налягането в тръбопроводите от Украйна отново беше понижено, но вече с много по-ограничени последствия.

Десетилетие по-късно вместо за няколко дни, нагнетеният газ в Чирен е достатъчен за над 3 месеца. Вече са предприети мерки, направени са сондажи от „Булгартрансгаз“ и може да се увеличава добива на газ от хранилището за единица време.

„Имаме подготовка, имаме план за действие, имаме реверсивна връзка с Гърция за внос на природен газ. Газохранилището в Чирен е запълнено. Притеснява ни близостта на конфликта и преносната мрежа на Трансбалканския тръбопровод е застрашена“, заяви Николов.

Ако ситуацията между Русия и Украйна ескалира, не само доставките ще са във фокуса на правителството, но и цената на тези доставки, посочи енергийният експерт.

„В случай на форсмажор – цената ще скочи. Ще натовари всички потребители, „Топлофикация“ София и всички други топлофикационни дружества у нас, защото 70% от себестойността на услугата им се формира от цената на природния газ“, предупреди той.

Дружествата биха взимали газ от хранилището в Чирен на едни цени, а „Булгаргаз“ би пълнил хранилището при по-високи, което би довело до значителни загуби, обясни той.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Сияна Взеха се мерки когато трябваше и сега няма страх от криза,браво
27.11.2018 20:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати