Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Николай Александров, Атака: Който не работи, не трябва да яде!

Мнения

На Трибуната – Николай Александров, Атака: Който не работи, не трябва да яде!

На Трибуната – Николай Александров, Атака: Който не работи, не трябва да яде! - Tribune.bg
Снимка:

Да не се регистрираш, но да получаваш заплата – въпрос на морал

Депутатът от „Обединените патриоти“ Николай Александров в интервю пред Tribune.bg.

Подкрепяте ли идеята за ограничаване на депутатски заплати при неявяване на работа?

- Аз съм един от хората, които като влезе в парламента през 2013 г. наложих такива ограничения. Дотогава народните представители можеха да получават цялото си възнаграждение. През 2013 г. аз и народни представители от „Атака“ внесохме текстове, които гласят, че когато не идваш на работа, не получаваш заплата.

Нормално, който не работи, не трябва да яде. Оттук на сетне, аз трябва да разгледам предложенията на ГЕРБ, но това е част от политическата игра и политическия механизъм. Трябва да има ясна концепция, защото ако в момента сутринта дойдете на работа като депутат и не се регистрирате, за да има кворум и няма заседание за деня, т.н. липса на кворум, тогава търпите санкция в размер от дневното възнаграждение. Това е като санкция и пак е политически жест.

ГЕРБ предлагат глоба от 750лв.

- Сега колкото ви се води надникът за деня, толкова се получава и като глоба. Глоба от 750 лв. е доста голяма от гл. т. на това, че тя надвишава всички известни практики. Ти трябва да имаш някакъв принцип. Не можеш да налагаш различни принципи за различни неща или сега си на власт и ще наложиш по-рестриктивен принцип за опозицията. Защото това преминава линията на демокрацията и преминава в едни други форми на управление, които не са типични за нас, смятам. Така че от тази гледна точка трябва да се изчисти принципа за санкция.

Как предлагате да стане това?

- Ако политическото решение, примерно, да не се регистрираш сутрин за кворума ти носи глоба, имуществена санкция, то участието или неучастието в поименната проверка би имало логика да носи допълнителна санкция, но не 750 лв. Тя не е пропорционална спрямо действията, които ти извършваш.

Т.е. ти губиш надника за деня, ако не се регистрираш за кворум и още една глоба, ако не присъстваш на поименната проверка.

- Ами да, този който не работи, не трябва да яде. Това би трябвало да е принципът, който да ни движи. В момента е характерно да се правят различни политически сблъсъци, но те трябва да имат и определени принципи. А иначе безпринципността да излиза от парламента, това не е добре.

Как тогава да определим постъпката на БСП? Хем не се регистрират за кворум, хем си получават заплатите!

- Това също е въпрос на принцип и морал. Ако ти си достатъчно принципен и казваш, че саботираш това НС, защото не е добро, следователно не е редно да получаваш заплата за това.

Те не се регистрират сутрин, започва парламентарния ден, гласуват и съответно пак си получават възнагражденията?

- Да, но пишат до председателката на НС да им бъдат извинени тези отсъствия за деня по уважителни причини, че представят „Визия за България“.

Корнелия Нинова извинява неизвинените отсъствия на депутатите си?

Да, те използват различни механизми. Правилникът на НС позволява три вида на регистрация на депутатите, че са присъствали на работа. Единият е сутрин, когато се регистрираш за кворум. Вторият, когато правиш изказване. Третият, когато участваш в гласуване. Затова те по този начин детронират първия начин на регистриране за работа. Не правят кворум, идват и участват в едно гласуване и се водят регистрирани. Затова на това нещо трябва да му се сложи един равен принцип. Защото, ако ти искаш да бламираш НС с цел да получиш политическа облага, трябва да получиш съответната санкция затова.

Какво се случи с Правилника на НС от 2013 г. насам?

- През юни 2013 г. аз и група депутати внесохме промени относно представителните разходи на депутатите и техните възнаграждения при отсъствия от работа. Като не идваш на работа, ти се отнема възнаграждението.

Това е променено в настоящия правилник?

- В настоящия правилник, това беше подкрепено от Янаки Стоилов и Мая Манолова, които го префасонираха, че не взимаш заплата при три последователни отсъствия или пет отсъствия в рамките на месеца. Фишът на Деси Атанасова го орязахме тогава по този принцип – не идваш на работа, не взимаш заплата.

Ами депутатът Делян Пеевски, ако се приемат предложенията на Данаил Кирилов при отсъствие да се налага глоба на народните представители по 750 лв. за ден, той ще трябва да дотира НС със 750 лв. за 20-22 дни в месеца?

- Да, той е нарицателен пример. Това повдига точно този въпрос, ако трябва да плащаш допълнително, ще трябва ли да дотираш парламента? Ти трябва да имаш някаква граница на санкцията, а в момента е – оставаш без възнаграждение за месеца. Разбира се, плащат ти здравните осигуровки.

Интервю на Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Илия Парев Напълно прав, много мързелив народ станахме
28.11.2018 15:46 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати