Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Христова: С най-ранната датата за изборите президентът цели служебно правителство

Мнения

Проф. Христова: С най-ранната датата за изборите президентът цели служебно правителство

Проф. Христова: С най-ранната датата за изборите президентът цели служебно правителство - Tribune.bg
Снимка:

Проф. Христова, как коментирате датата 28 март, на която президентът Румен Радев обяви, че ще насрочи парламентарните избори?

Аз мога да коментирам факторите, които определят как се взима решение за определянето на тази дата. Това са три ориентира, според които можем да търсим причините за най-ранна, средна и по-късна дата за провеждане на изборите догодина.

Основната червена нишка, която се има предвид при обсъждане на темата, това е разпространението на ковид пандемията и как се справяме с нея до периода, в който влизаме в кампания. Ако се приеме датата 28 март, означава, че е избрана най-ранната възможна и че се стартира кампания в доста неизвестни условия за разпространяващата се инфекция.

Предвид факта, че веднага след празниците трябва да се влезе в много активна предизборна кампания, означава, че времето й и използваните форми, като събиране на повече хора в една зала, което е типично за предизборните кампании у нас, трудно може да се осъществи. Това означава, че ще сведем до минимум ефекта от  личните срещи на избиратели и кандидати.

Можем ли обаче да сме сигурни, че ако удължим периода и се изтеглят изборите към април-май, ситуацията ще продължи да бъде същата? Дали ще сме се справили достатъчно с инфекцията, за да може да има активна кампания със срещи между политици и избиратели?

На този въпрос ние не можем да отговорим, т.е. първият фактор има много неизвестни. Вторият момент е как ще се провеждат изборите, дали в един или в два дни. Ако още е налице сериозно разпространение на заразата, това означава, че давайки по-предна дата, ние предполагаме, почти категорично, че изборите трябва да бъдат в два дни, за да може да се приложат всички мерки за безопасност -  по-голяма дистанция, да не се струпват големи опашки, особено в края на деня, т.е. за да се спазят мерките, задължително трябва да се мине към провеждане на изборите в два дни.

Третият много важен момент е, че има вероятност да не се сформира правителство след парламентарните избори на 28 март. Конституцията казва, че ако не се сформира правителство, се прави служебно правителство, с което президентът ще управлява до насрочването на дата за следващи избори. Колкото по-рано се проведат изборите, толкова по-дълго президентът ще може да управлява през служебно правителство, както и да организира впоследствие избори две в едно – президентски и следващи парламентарни. Периодът му на управление може да бъде 8-9 месеца. Пак казвам, ако парламентът не успее да сформира правителство. Т.е. това прибързване към избори има видима цел – по-дълъг период на управление на служебно правителство, назначено от Румен Радев, за да може то да подготви следващите парламентарни и президентски избори.

Имаме три ориентира за определянето на датата 28 март, от които третият ориентир е, може би, най-ясен като полза за президента. Докато първият и вторият са въпроси, на които по-трудно можем да отговорим точно как ще се случат нещата, защото не можем да прогнозираме развитието на заразата.

ЦИК предложи избори, които да започнат в 5 часа, ще има ли ефект от едно такова решение?

Може би се страхуват, че ще бъдат атакувани за двата дни и се опитват да разтегнат изборния ден, за да може всички желаещи да участват във вота и в същото време да се гарантира спазването на мерките. Ние много добре знаем, обаче, че хората гласуват активно след 10 часа. Така че сутринта в 5 ч. гласуват само тези, които отиват на работа, а днес повечето хора работят онлайн, така че това няма да има голям ефект върху мерките и безопасността.

Какъв е интересът на президента?

Всичко, което насочва към избора на дата за парламентарни избори, се предопределя от третия фактор, т.е. по-дълъг период на работа на служебно правителство. Третата причина изглежда най-вероятна за определянето на датата 28 март от президента Радев. Той го прави, за да са максимално издърпани напред изборите. Той не изчаква, за да се види накъде ще тръгне заразата, в името на третия фактор.

Президентът, между другото съвсем скоро обяви, че скоро ще има ново правителство, което да вземе нещата в свои ръце и иносказателно предизвести решението си!

Единствената възможност за това решение е очакването на избори, последвани от несформиране на правителство и забележете, че по този начин той скъсява предизборните кампании, от което силно ще пострадат малките, нови кандидати за парламента и БСП.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

май е крайно време да скъсим фатмака и мераците му
07.12.2020 15:31 / Отговор
АННА НА " ФАТМАКА" НА МАЛКОТО ПРЪСТЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СТЪПИШ НИТО ПО ОБРАЗОВАНИЕ,НИТО ПО ИНТЕЛЕКТ..... МНОГО,МНОГО ПРОСТОТИЯ ...ПОЧТИ НЯМ НАДЕЖДА ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ ...ПЪК, ДЪРЖАТ И ДА СИ "ИЗЯВЯВАТ" С КУПЕНИТЕ ПРОФЕРОСКИ ТИТЛИ !!
08.12.2020 08:54
Тази простакеса пак се изплю като онова недоразумение ирландската овчарка. А твоят началник отваря всичко на 21 декември, така наредил на докторите. Така, че преди да се изказвате, съгласувайте се с главният мафиот. Него го интересуват парите, а не хората. А тази да вземе да прочете конституцията. След избори никога в България не е имало служебно правителство. Тъпа и проста "п@@ка".
07.12.2020 18:21 / Отговор
Умникът ми ,той Пожелавам ти от сърце и ти да станеш ,толкова прост,ако ти е възможно!
07.12.2020 19:31
хахаха Простакесата е професор, а ти незнайния анонимен - освен обиди, като своя идол, с капацитета си на "много знаеш" повече не можеш. Злоба и ненавист има само около Вас и се надявате да управлявате държавата. Всеки мислеш човек, не би и помислил да гласува за такива като Вас. Така - а сега на воля можеш да продължиш с обидите - това поне го можете, предвид че за друго не ставате.
07.12.2020 22:39
Говедото не може да стане кон! За пореден път си показва деструктивното отношение към всичко в държавата!Позор за най-новата история на страната!
07.12.2020 19:33 / Отговор
червения цървул пак се изходи,но му остава още малко после заминава в Кауново при КАУНИТЕ
07.12.2020 22:17 / Отговор
Димитър Уважавам проф. Христова, но едно нейно твърдение ме шокира - "Днес повечето хора работят онлайн". По голяма глупост не съм срещал. Не съм запознат със статистически данни, но от всички работещи в България, едва ли повече от 7-8% са в тази група. И то основно заради преподавателите в образователната система.
08.12.2020 04:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети