Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Прокремълските сили освирепяха пред възможността за евроатлантическо правителство

Мнения

Прокремълските сили освирепяха пред възможността за евроатлантическо правителство

Прокремълските сили освирепяха пред възможността за евроатлантическо правителство - Tribune.bg
Снимка:

Батални сцени се разиграха в залата на Народното събрание в четвъртък. Дърпане, ритане, плюене, закани за физическа саморазправа и заплахи за революция се чуха на най-високата трибуна в държавата. Две провокативни изказвания и огромно озлобление на проруските кръгове, че ще има правителство, запалиха фитила и ни направиха свидетели на срамни изпълнения от страна на народни избраници.

„Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи - и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата“, каза от името на „Възраждане“ Искра Михайлова.

Явор Божанков от ПП-ДБ още изостри тона: „Събитията от последните дни са част от подреден план, и когато „Възраждане“ говорят за външна намеса знаем си ги. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани. Говориха за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение“, заяви Божанков и отприщи физическата агресия.

Преди месец никой не вярваше, че двете коалиции – ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ могат да преглътнат егото си да вървят към някаква форма на съвместно управление в името на европейските ценности. И всички по веригата от Изток бяха изключително хрисими и спокойни. В последните дни обаче приятелите на Кремъл в родната политика рязко изпадат в бяс и агресия.

Удар по два фронта

Не е нужно да си особено прозорлив, за да се усетиш, че вятърът духа от Изток, а подготовката е добре подплатена финансово. В момента, в който се видя накъде отиват нещата с прозападната коалиция, противниците ѝ методично и систематично започнаха с организирани удари по двата центъра.

Първо излезе записът на Радостин Василев – безспорно скандален по съдържание, но само наивник може да повярва, че направен случайно и публикуван заради високата нравственост и чест на записващия. Замесени ли са службите, както твърди Кирил Петков, едва ли ще научим някога. Според кулоарната мълва обаче Радостин Василев е бил щедро компенсиран финансово за помощта по саботажа на кабинета – с паричната подкрепа от една топла южна дестинация.

Удар номер едно за малко да успее – на ГЕРБ им прекипя от изказванията на заседанието на „промяната“ и преговорите за правителство замръзнаха. С появата на слънчевите лъчи и размразяването обаче стана ясно, че трябва да се вади и другото оръжие.

По телевизиите изгря позабравеното лице на бившата миска Ивайла Бакалова, станала прословута със връзките си из подземния свят. Бакалова, чийто настоящ мъж Весо Брадата е обвиняем, а според медийни публикации минава за дясна ръка на укриващ се на юг бос, се оказа изключително запозната с претоплената за пореден път манджа с къщата в Барселона.

Освен „свидетел“, на който някой е разказал нещо за Барселона, се оказа, че някогашната моделка има и познати, на които познати на Борисов били казвали, че лидерът на ГЕРБ ще „приключва“ Бакалова и Брадата.

Ще хване ли дикиш разказът на познатите на познати през трети познати на Ивайла Бакалова и ще катурне ли шанса да има кабинет, предстои да проличи, но като се гледат реакциите на част от партиите и президента… Едва ли.

Изпускане на нервите…

Сериозната тревога, че се задава правителство и за първи път от години няма да е на власт, първо пролича при Румен Радев, който заяви на Николай Денков, че е „нецелесъобразно“ да му връчва мандат. „Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, каза Радев, искайки си мандата неизпълнен.

Нервите му продължиха да избиват и в четвъртък с вулгарности за „целувки“ между Петков и Борисов. „Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение. А то не води до доверие и реални решения. Срамните записи от партийното заседание на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите пометоха миловидната им евроатлантическа фасада. Те разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, „подписани с кръв“, за погром в институциите, за държавна измяна“, обяви Радев по време на командировка в Молдова.

И на „Възраждане“ нервите трудно издържат. Много си пролича, че развоят на събитията ги тревожи, при срамните сцени в парламента и призивите за кръв и революция.

Че Кремъл не иска прозападно правителство тепърва ще се вижда и в следващите дни, защото всички прокремълски фенове вече се стягат да щурмуват софийските улиците. А един прокремълски президент като нищо, по стар обичай, ще излезе да ги поведе с вдигнат юмрук.

Понякога е достатъчно да се види кой пречи нещо да се случи, за да е ясно защо трябва.

Ако приемем, че Кремълският гняв е някакъв коректив, то ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ явно са на прав път…


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети