Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Румен Гълъбинов пред Tribune.bg: Държавните приходи засега се крепят на инфлацията

Мнения

Румен Гълъбинов пред Tribune.bg: Държавните приходи засега се крепят на инфлацията

Румен Гълъбинов пред Tribune.bg: Държавните приходи засега се крепят на инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

По въпросите как ще се финансира актуализацията на бюджета, планира ли се нов дълг и ще получим ли пари по Плана за възстановяване и устойчивост потърсихме коментар от икономиста и финансист Румен Гълъбинов. Ето какво споделя той пред Tribune:

Напускайки коалицията, лидерът на ИТН каза, че пари в държавата няма?!

Чак държавата да няма пари, нямам някакви безспорни доказателства. Слави Трифонов може би има информация през Любомир Каримански, който е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Но че държавните приходи засега се крепят на инфлацията и държавата ще изпита затруднение през третото и четвъртото тримесечие на 2022г., ако и тази година не получим пари по Плана за възстановяване, отговорът е „да“. Миналата година изпуснахме онези 13%, които се предоставят авансово и сега тази година няма накъде да отлагаме. Възможно е да има и политически момент, свързан с Република Северна Македония/РСМ/. Политолози коментират, че трябва да се произнесем и тогава ще ни дадат средства по Плана.

Официално няма такова обвързване?!

Другото е да сме изпратили бележките по Плана, обаче, по някои от тях отговорите да не са приемливи и заради това да се бави плащането на траншовете.  

Защо тогава се бърза с актуализацията на бюджета при положение, че ресурсът е под въпрос?!

Това са следващите въпроси. Въпросът е с какво ще се финансира актуализацията - с увеличени приходи в бюджета от данъци. Това е единият източник и все още ДДС-то не е свалено, продължава да е 20% за повечето стоки и услуги, така държавата събира повече данъци и ДДС, обяснимо. Обаче, ако се свали ДДС в някой от тези сектори, за които беше обявено, а икономическата активност не е толкова силно изразена - това като прогноза го имаме, че ръстът за тази година ще е под 2%, то и тази данъчна събираемост заради увеличените цени също започва да е под въпрос, т.е. държавата трябва да измисли как да финансира и освен със собствени средства остава да се теглят заеми - вътрешни /ДЦК/ и външни, като се емитира еврооблигационна емисия.

И това беше сред аргументите на Слави Трифонов да напусне коалицията, че до края на годината финансовият министър планира нов дълг от 10 милиарда?!

Това е другият вариант. Въпросът е, че до 10 милиарда не значи 10 милиарда и вероятно тук има някакви очаквания да влезат пари от Националния план за възстановяване и устойчивост, които да подпомогнат бюджетното салдо и да няма нужда да се тегли цялата сума от този лимит. Въпросът за парите по Националния план остава ключов.

Между другото, едни 9 млрд.лв. изчезнаха за 9 дни в края на миналата година?!

За тях не знам, нито защо някой ги смята, че са 9, нито че са изчезнали.

Да не би те или част от тях да излязат в подкрепа на бюджета, все пак вицепремиерът Асен Василев бе сочен за премиер в евентуален кабинет пак в рамките на този парламент?!

Не съм запознат. Възможно е това да са някакви прехвърляния от миналата година. Аз лично не вярвам да са 9 милиарда, може би са по-малко. Но такава възможност съществува да имаш прехвърляния от миналата година в тази. Всъщност, може те да са вкарани като планирани разходи в капиталови програми, а сега тези капиталови програми да се преобразуват или част от тях в социални програми. Това е другият начин да се финансира актуализацията, която предстои. Едната страна на въпроса е планирането на средствата, обаче другата страна на въпроса остава - за финансирането на разходите. Три са начините за това - собствени средства, заеми и такива грантове от ЕС по Плана за възстановяване. Ако има други източници, нека някой да излезе и да каже. За момента това са наличните три варианта.

В тази връзка, може би, вицепремиерът Асен Василев ще се срещне днес с финансовия министър на Германия?!

Важно е, да видим дали ние ще получим някаква подкрепа от Германия, тъй като тя има тежка дума по въпроса за отпускането на пари по Плана. Може да се договори еврооблигационната емисия да бъде пласирана на немски инвеститори, както и Германия да помогне за отпускане на първите траншове по Плана ни за устойчивост. Вероятно ние искаме да отлобираме с Германия да ни пуснат пари по Плана за възстановяване през второто полугодие. Така ще се види дали и ветото на РСМ е там, дали има такова условие, защото иначе ако имаме одобрени проекти, защо да не започнат да ни дават пари от Брюксел по този план. Ако има политически елемент, то нашите икономически хипотези остават на заден план. 


Топ новини

виж още
Актуална тема