Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансов експерт: Това правителство ще остави сериозна следа в историята на българската задлъжнялост

Парите

Финансов експерт: Това правителство ще остави сериозна следа в историята на българската задлъжнялост

Финансов експерт: Това правителство ще остави сериозна следа в историята на българската задлъжнялост - Tribune.bg
Снимка:

„Всяко увеличаване на външния дълг ме притеснява от моралната и стратегическа национална гледна точка, за това, че всеки един българин се ражда все по-задлъжнял, това е опасно“, заяви  финансовият експерт Емил Хърсев пред БТВ.  

Той коментира предложеното от правителството ново увеличение на тавана държавния дълг от 7,3 на 10,3 млрд. лв. Очаква се ръстът на БВП да бъде 2.9%, а на инфлацията около 11% в края на годината.

Хърсев подчерта, че страна приела веднъж политиката на отказ от самостоятелна парична политика, ограничение на паричното предлагане(т.нар валутен борд или паричен съвет - бел. ред.)в системата на паричния съвет, т.е. забрана на Централната банка да рефинансира държавните банки, е особено чувствителна към задлъжнялост и за нея натрупването на дълг, е опасно.

„Поради тази причина най-добрата политика, която десетилетия наред България е спазвала - строга финансова дисциплина. Политиката на широките пръсти особено, когато харчим за сметка на дълг вероятно е приемлива, но тя ще ни излезе солена утре“, смята Хърсев.  

Актуализация лято 2022: Реформите се отлагат, разходите и дългът растат

Той даде пример, че много нации са изчезнали - римляните, византийците, хазарите, а причината за това са тежки грешки в икономическата си политика.

„Това може да се случи и с България. Натрупването на задължения застрашава бъдещето на нацията. Това ни пречи да се развиваме. Това правителство ще остави сериозна следа в историята на българската задлъжнялост“, каза финансистът.  

„Напълно е възможно да не бъде приета актуализацията на бюджета. При това положение ще се работи в рамките на приетия бюджет“, каза Хърсев.  

Изказването му бе по повод вчерашната сага, свързана с напускането на коалицията на “Има такъв народ”, поставила под въпрос приемането на актуализацията на държавния бюджет.   

Той коментира и това дали неприемането на актуализацията на бюджета ще повлияе на бизнеса и гражданите. „Абсолютно няма да повлияе. Държавата не изкарва парите, с които се храним. Това е работа на бизнеса, който след толкова нестабилност и трусове - пандемия, кризи, войни е абсолютно самостоятелен от държавата. Има само едни около 5-6% от него, които се хранят за сметка на държавните поръчки, но те в голямата си част в момента страдат, защото такива поръчки сега не се дават, а плащането по старите се бавят“.  

Асен Василев: Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета

По думите му всички бизнеси работят и няма намаляване на производството, в който и да е било отрасъл.  

"Напротив забелязваме увеличаване на производството поне по отчетни данни главно дължащо се на сериозно подобряване на цените в почти всички експортни отрасли на страната. Това е причината за увеличаване на износа", подчерта Хърсев.  

„Абсолютно съм наясно как са били похарчени 9 млрд. лв. през декември 2021 г. Българската администрация има традиция от десетилетия да се трупа един скрит дълг в чекмеджетата“, заяви финансистът.  

Той даде пример със здравеопазването, където според него се доставят лекарства, фактурите се издават, не се плащат, пъхат се в чекмеджетата, трупа се една задлъжнялост и в края на годината понеже се очакват излишъци, а след това се покриват тези задължения.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема