Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ще намаляват администрацията? Министърът на туризма си открива още 20 щата

Мнения

Ще намаляват администрацията? Министърът на туризма си открива още 20 щата

Ще намаляват администрацията? Министърът на туризма си открива още 20 щата - Tribune.bg
Снимка:

Големите заявки на управляващата коалиция, че ще намалят значително броя на държавната администрация на път да се окаже поредния им балон, който ще се спука. Те се обявиха за 15% съкращения, които ще направят до края на годината.

Асен Василев обеща: Оставя без работа 30 000 държавни служители!

Оказва се, че министърът на туризма Христо Проданов няма такива планове, а точно обратното. Той обмисля да увеличи администрацията си като за целта ще назначи 20 души. Намеренията му се осветлиха от негов писмен отговор на въпрос на народен представител.

Интересен е и доводът му – липсата на предвидени администратори на публични средства. Проданов обяснява, че  заради помощите за бранша от началото на пандемията с тези функции са били ангажирани наличните кадри, а заради процедурите по траншовете не можели да вършат нормативните си задължения.

Оказва се, че планираното назначение на 20 души в администрацията е залегнало в новия правилник за устройство на повереното на социалиста ведомство. Така ще бъде създадена изцяло ново звено, което да се занимава с това. Освен това Проданов обяснява, че  увеличаването на административния капацитет в министерството се налага „поради глобалната промяна на туристическия пазар и управление на сектора“.

Още като пое ведомството той заяви, че ще работи за промотиране на българският туризъм като за целта залага на реклама.

ПП ще спасява туризма с високоплатежни гости от чужбина

Промени ще бъдат направени в няколко звена, за да се структурира развиването видовете туризъм. Освен това е предвидено да се подпомага министърът във връзка с предложения пред министъра на външните работи за облекчаване на условията за издаване на визи за туристи от традиционни и перспективни държави за българския туристически пазар. Именно на последното възразиха от ведомството на Генчовска. Според тях само то има правомощия, свързани с визите на чужденци, но от отговора на министъра се вижда, че това не е взето предвид.

Допълнително в проекта на правилника на Проданов в специализираната администрация е предвидена дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ за целта са посочени  12 щатни бройки.

„Промяната е да се избегне вероятността от възникване на корупционни практики и контролът да се осъществява от дирекция, различна от тази, която провежда политиките и дава разрешителните“, така оправдава промените министърът на туризма.

В обществото се заговори обаче, че това не е съвсем точно, а се цели пълна подмяна на ведомството, защото служителите са наследени от Проданов, а той иска да назначи „свои“ хора.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати