Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Възможност за поправка

Мнения

Възможност за поправка

Възможност за поправка - Tribune.bg
Снимка:

След решението на БСП да върне мандата, Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори се очертава да бъдат на 11 юли. Избoри зa нoв пaрлaмeнт ce прoизвeждaт нaй-къcнo дo двa мeceцa cлeд прeкрaтявaнe нa пълнoмoщиятa нa прeдишния. Съглacнo чл. 99 oт Кoнcтитуциятa, президентът трябвa дa нaзнaчи cлужeбнo прaвитeлcтвo и дa рaзпуcнe Нaрoднoтo cъбрaниe На 11 май се очаква да бъде обнародван указът за назначаване на новата Централна избирателна комисия, а 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато от 12 май, когато ще бъде назначен и служебен кабинет.

След продължителни дебати при президента, предложението на ИТН за председател на ЦИК - бившият говорител на комисията Камелия Нейкова, получи подкрепата на другите формации.

След известно дърпане кой да оглави ЦИК: ИТН предложиха Камелия Нейкова (ОБНОВЕНА)

До това развитие се стигна, след като от ГЕРБ оттеглиха кандидата си Красимир Ципов за шеф на комисията.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Междувременно експерти прoгнoзирaхa, чe прoмeнитe в Изборния кодекс щe дoвeдaт дo кoнcтитуциoннa кризa. В последния месец бяхме свидетели на сериозни промени в изборните правила, които обаче бяха направени на парче и без да бъдат подложени на широко обсъждане от специалисти. Това се потвърждава и от боря на внесените законопроекти - за по-малко от месец, в деловодството на 45-то Народно събрание са постъпили 76 законопроекта, основно от народни представители на ДБ, ИТН, БСП и ИСМВ.

Видя се, че партиите, шумно изявили желание да управляват преди да влязат в парламента, в действителност се отказаха от връчения им мандат, неуспявайки да се договорят помежду си.

До какви резултати ще доведе това?

Мнозина са разочаровани от отказа на ИТН да състави правителство. Партията на Слави Трифонов създаде големи очаквания, но в действителност демонстрира политическата си немощ. Съвсем резонно, имайки предвид неопитността им на политическата сцена. Нож с две остриета е и мълчанието на Трифонов. Истина е, че на хората им е писнало от празни приказки, но липсата на комуникация дори с избирателите му е ход назад.

БСП е пред угрозата тотално да бъде детронирана дори от третото място, което ще доведе до сериозни сътресения в столетницата, като смяната на ръководството ще е най-малкото, на което ще сме свидетели. Времето до новите избори е недостатъчно за тотален рестарт. Дали тази година ще ни донесе поредната (парламентарна) изненада, предстои да разберем съвсем скоро.

ДБ, от своя страна, има шанс да повиши резултатите си. Колкото и да се надявахме да се забави тази тенденция в България, налице е заформянето на все по-сериозен електорат, чиито виждания и приоритети могат да бъдат представени единствено от прогресивна либерална партия, следваща политиките на подобните ѝ по света. Годините на активно промиване на мозъка на избирателите в посока мултикултурализъм, краен феминизъм, войнстващ атеизъм и зелен фашизъм, дадоха резултати.

Предложенията на ДБ да бъде въведено гласуване по пощата за всички избори, с изключение на местните и да има повече секции в чужбина, дистанционното гласуване, като проектът предвижда посочване на ясен времеви хоризонт за изграждане на система за дистанционно електронно гласуване, са ясна заявка, че техен приоритет са българите, живеещи в чужбина.

За ДПС вероятността новите избори да променят надолу изборния им резултат е пренебрежимо малък. Но след като депутатите приеха да отпадне ограничението в броя на избирателните секции в чужбина, в Турция ще има много повече места за гласуване, което прави доста вероятно подобрението на изборния резултат на ДПС от 4 април.

ИСМВ вероятно няма да влязат в новия парламент. Сред новите депутати от партията има абсолютни креатури, които за броени дни успяха да предизвикат както смях сред обществото, така и възмущение от страна на експерти. Обединените „победители“ от новото ОФ директно започнаха с обиди и заплахи от трибуната на Народното събрание, още на първото събиране на временната комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на НС внесоха предложение, което дава възможност народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, да станат народни представители без парламентарна група, да бъдат приети за членове на друга група или да образуват нова, а сериозно възмущение предизвикаха и предлаганите поправки в НПК, предвиждащи след като изтекат повече от две години от досъдебното производство, да може да се поиска преразглеждането му, даващо възможност да обвиняеми за тежки престъпления, да се измъкнат от правосъдие.

ГЕРБ е пред сериозен кръстопът. Резултатите от 4 април потвърдиха мнението, че за избирателите към момента няма алтернатива на тяхното управление, но някои спорни решения и усложнената поради Ковид икономическа ситуация, не мотивираха повече гласоподаватели да ги подкрепят. Оставащото до новите избори време е достатъчно, за да може ГЕРБ да се мобилизира, а защо не да представи на преден план нови, некомпрометирани и безспорно доказали се като професионалисти в техните области лица. Това е необходимо най вече за стабилизиране на ситуацията в страната и по-бързо съставяне на правителство, защото несигурен резултат, подобен на този от 4 април, ще тласне страната ни към криза.

Какво ще се случи, предстои да разберем съвсем скоро. Положителното е, че ни се предоставя втори шанс. Втори шанс ще получат и представителите на патриотичния вот, които явно не избраха най-правилната комбинация за явяване на предходните избори, нито успяха максимално да мобилизират електората си. Парламент, в който няма десни партии, но има поне две крайно леви, колкото и крайно да звучи, е заплаха за националната сигурност, а това не трябва да бъде допуснато още веднъж.

Вторият шанс всъщност е за нас, избирателите. И не трябва да го изпускаме, ако не искаме партии, явно заявили приоритетите си, които нямат нищо общо с националния ни интерес, отново да додрапат до парламента.

Виктория ГеоргиеваВиктория Георгиева

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва "Религията в Европа", направление ислям, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в в-к "Труд". Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати