Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Жечо Станков пред Tribune.bg: В края на годината Газпром ни връчва фактура за 3 млрд лв. без да сме ползвали руски газ

Мнения

Жечо Станков пред Tribune.bg: В края на годината Газпром ни връчва фактура за 3 млрд лв. без да сме ползвали руски газ

Жечо Станков пред Tribune.bg: В края на годината Газпром ни връчва фактура за 3 млрд лв. без да сме ползвали руски газ - Tribune.bg
Снимка:

Жечо Станков е депутат, бивш общински съветник от ГЕРБ в Бургас, заместник-министър на енергетиката в последното правителство на Бойко Борисов. Tribune.bg го потърси за кризата с газовите доставки, заплашени ли са дружествата в енергетиката от фалит, има ли ефект от облекченията за бизнеса и гражданите, гласувани от парламента.

Клауза в договорите ни за доставка на природен газ ни задължава при заявени, дори и неизползвани количества, те да се заплащат на тримесечие или в края на годината на доставчика. Каква е сметката за договора с Газпром?

Говорим за т.н. клауза "взимаш или плащаш" или ако не вземем количествата, сме задължени да ги платим. Това означава, че от момента, в който спряхме руския газ, сега ще дойде една фактура м.септември, която ще каже, че трябва да платим едни 34 млн. долара за невзетите количества за предходното тримесечие. По-голямото притеснение е следното, че както изглежда до края на годината никой няма намерение да взима количества по договора с Газпром, което означава, че в края на годината ще получим една друга фактура на стойност при сегашната цена на газа от 3 млрд.лв. Тези 3 млрд. лв. трябва да ги платим и понеже това е последната година на договора през 2023г. година ще можем да ползваме само 15% от вече заплатените количества, които не сме взели през тази година. Така 85% от тези пари или над 2.5 млрд. лв. реално ще изгорят. Най-лошото е, че те реално излизат от джоба на българския данъкоплатец, защото държавното дружество Булгаргаз разполага с няколко компютъра и няколко служителя. То няма имущество, което да обезпечи тези суми. Ако помните, по време на приемането на новия бюджет заделихме 150 млн. евро държавна гаранция, за да обезпечим други заеми на дружеството. Така че тези средства пак ще дойдат от държавния бюджет или от джоба на българския граждани. Ако разделите сумата неустойки на броя работещи българи, на 1 януари те ще се събудят с 500 или 1000лв. назад, а не с някой лев повече в джоба си. 

По-големият проблем аз виждам в друго нещо. В момента, в който сме получили информация от Газпром, че променят условията по договора, държавата с решение на МС е казала на енергетиката - "Вие няма да правите нищо във връзка с предложението". Най-бързото и правилно решение тогава е било да се поканят най-големите фирми световни доставчици на газ преди да е ясно, че нямаме дългосрочен договор и правиш "едно преборване между тях" кой може да доставя дългосрочно количества газ при най-добри условия. Съгласете се, че при тях трябва да има предвидимост, защото построените от тях терминали са за милиарди, те трябва да бъдат натоварени ритмично. Това е пропуснато. Освен това с цел вмъкване на посредническите фирми, защото в момента не се случва нищо по-различно, вкл. една част от газа продължава да пристига по газопроводите от Русия, но просто е през комисионери с 30% по-висока цена. За да наредят целия този пъзел, управляващите какво трябваше да направят - да спрат газа, да нямат капацитети по тръбите. Това нещо нямаше как да се случи, ако не уволнят шефа на Булгаргаз - г-н Николай Павлов, който никога нямаще да допусне това нещо. И не на последно място, те започнаха да купуват газа през посредници точно, когато газохранилището в Чирен е празно, а те източиха и Чирен. Те се изправиха пред хората и казаха - "Вече или трябва да купуваме, или оставаме на студено", така че да изглежда, че правят всичко възможно да спасят държавата. В крайна сметка, те създават проблем, който впоследствие става по-голям. Пред хората изглежда, че те решават проблема, а те не го решават, а още повече го задълбочават. За м.август изобщо не е сигурно, че ще има газ. Даже почти е сигурно, че няма газ. Това означава, че бизнесът ще спре, в т.ч. най-големите предприятия за стомана, торови заводи, топлофикациите също. Представете си, че топлата вода ще спре и хората ще минат на бойлери, което мрежата през лятото ще го понесе, а през зимата жиците ще се стопят, просто мрежата не може да издържи. Чака ни една проблемна зима, а в момента не виждам никакъв потенциал за решаването на проблема с енергийните доставки.

Видяхме как енергийният министър ходи до Азербайджан, премиерът щеше да ходи, но официално не ходи заради оставката на председателя на парламента Никола Минчев, а неофициално - защото и една среща не могат да му организират, тъй като тези хора не са приети чисто дипломатически от нито една държава.Те само прекъсват отношенията и нищо ново не създават. Затова е важно максимално бързо да се намери дългосрочен договор, който да ни гарантира доставките на газ. Миналия месец газът струваше 140 лв. на Мвтч, сега - 186 лв., а другият месец се очаква цената му да е 250лв. Това за хората означава, че облекченията, които гласувахме, те няма да ги видят. Свалихме ДДС за хляба, но цената му така ще скочи, че има или няма ДДС, тя ще си остане на това ниво, въпреки че трябваше да падне с 20%. Да не говорим, че метанът на колонка е 3.80-4лв., а винаги е бил най-евтиното гориво. Това са все неща, които удрят по джоба хората. Нужна ни е сигурна доставка на газ на добра цена, а ние какво имаме - търсим доставка и само знаем, че цената ще е висока.

Защо да пуснем питомното и да гоним дивото - ние договор си имаме и неустойките по него си текат? Защо Словакия купува руски газ и си напълни хранилищата?

Тук интересът е бил единствено и само да влязат посредниците. За да взима решение МС и да казва - нищо няма да предприемате, значи, че пъзелът е бил нареден от самото начало. На комисията, която заседава по въпроса в парламента, за да разберем какво се случва, разбрахме, че за определени месеци е имало само по една оферта от доставчик на газ. Това показва, че пъзелът е бил нареден, посредниците са били готови, те са резервирали капацитет по всички граници и терминали, за да могат да го препродадат на държавата. Изведнъж изглежда, че спасяват държавата, а те я вкарват в по-голяма криза.

А сега като платим и това, което не сме взели от Газпром, сметката ще стане фантастична?!

Просто ще банкрутира цялата енергетика. Българският енергиен холдинг, чиито принципал е министърът на енергетиката, ще трябва да се застъпи за това дружество, което е под шапката му. Те веднага ще източат другите дружества, за да покрият тази загуба, а ако не стигнат парите, ще вземат и от държавния бюджет. Помощите за бизнеса ще секнат, защото в момента те идват от държавните енергийни дружества, от т.н. свръхпечалба. Ако вземем тези пари, за да платим газа, който не сме ползвали, бизнесът остава на колене, защото няма да бъде компенсиран.

В така очертания сценарий вървим към фалит на Булгаргаз, докато Макрон се кани да одържави енергийния гигант EDF?

Можеше да дадем решения, ако знаехме каква е ситуацията в момента, в който са дошли първите писма от Русия и Газпром. Сега е важно да продължат търговските преговори с Газпром, за да видим как може да бъде премахната тази неустойка, да се намери надежден доставчик, който не попада в обхвата на санкциите. Тук правя една уговорка, председателката на ЕК каза, че доставката от Газпромекспорт не нарушава, а заобикаля санкциите. Може би единствената полза от тази ситуация е, че падна един мит, че страната ни не е дивирсифицирана в газовия сектор. Ако не беше диверсифицирана, в момента, в който спират доставките от Русия, държавата трябваше да остане без газ. Да сте усетили това?! Значи от всяка една граница, благодарение на инфраструктурата, изградена в мандата на правителствата на ГЕРБ, в момента помага държавата да не остане без газ. Но освен, че имаме газ, той трябва да е и на добра цена. 

Спомняте си през 2009г. Русия също заради спор с Украйна спря доставките на природен газ. Тогава с личното съдействие на премиера Борисов бяха предвидени средства от ЕК за газовите връзки, които пристигаха след детайлни преговори. България и Словакия пострадаха най-много през 2009г., при нас изцяло спря газът. Така че на база цялата нова инфраструктура - тръбите и компресорите, тези инвестиции, които направихме през годините, помагат държавата да не остане без газ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати