Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Борислав Цеков: Добър ход на Борисов и ГЕРБ с кандидатурата на Мария Габриел

Мрежата

Борислав Цеков: Добър ход на Борисов и ГЕРБ с кандидатурата на Мария Габриел

Борислав Цеков: Добър ход на Борисов и ГЕРБ с кандидатурата на Мария Габриел - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Борислав Цеков

От гледище на конкретната политическа ситуация излъчването от ГЕРБ на кандидатурата за министър-председател на г-жа Мария Неделчева-Габриел, член на Европейската комисия, има някои важни стратегически и тактически преимущества.

Ето ги накратко:

Първо, в подвижните пясъци на фрагментирания парламент и при липсата на нормален политически диалог между първите две по численост парламентарни групи, който да отчита вота на избирателите и политическите реалности, най-целесъобразна е именно подобна фигура - на европейски бюрократ, без ярко партийно, идеологическо и лидерско присъствие (което неминуемо създава разделение!), но в същото време с доказана диалогичност, европейски авторитет и политическа лоялност към партията-победителка в изборите.

Второ, с кандидатурата на представителка на Европейската комисия, която има определена подкрепа в Европейската народна партия и сред брюкселската върхушка, г-н Борисов до голяма степен неутрализира очакваните пропагандни опити на ПП-ДБ и кръговете около тях, да етикетират евентуално правителство, оглавено от Мария Неделчева-Габриел и подкрепено от ДПС, БСП, ИТН, като "правителство на мафията", "правителство "Магнитски" и прочие от типичните за тяхното политическо сектантство глупотевини. Кой е "мафията" - Европейската комисия?! Кой е "Магнитски" - Европейската комисия? Моля?!

Трето, ако ПП-ДБ не подкрепят такова правителство, те ще бъдат в губеща позиция, включително заради това, че на фона на отворения подход и готовността за разумни компромиси от страна на ГЕРБ, те ще демонстрират (за пореден път) тотална политическа неадекватност и дребнава партизанщина, като се опитват да попречат на преодоляването на двугодишната политическа криза в България. Това ще се отчете не само у нас, но и от всеки добросъвестен външен наблюдател, което ще постави тази формация, особено ПП, в графата "неблагонадеждни".

Четвърто, България има нужда от правителство, избрано от Парламента, което освен всичко друго, се ползва и с доверието на нашите партньори от ЕС и НАТО. Какво по-добро от правителство с ясна програма, оглавено от досегашен член на Европейската комисия!

Пето, няма по-силна противоотрова срещу опитите за настъпление на радикални прокремълски и анти-европейски формации от типа на "Възраждане" от преодоляването на политическото безвремие и пълноценното управление, което да започне да решава реалните проблеми на България, включително чрез инструментариума, който ни предоставя членството в двата най-могъщи икономически и военно-политически съюзи на планетата - ЕС и НАТО. Радикалните формации се "хранят" от безвремие и безпътица. При нормално управление, те нямат потенциал за съществен растеж, защото по същество нямат никакви реални и работещи решения на големите проблеми и предизвикателства, пред което е изправена страната.

Въобще, дотук добър ход на г-н Борисов и ГЕРБ. Оттук-насетне от политическия разум и националната отговорност на останалите парламентарни групи ще зависи дали България най-сетне ще се оттласне от дъното, на което пребивава през последните вече повече от две години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети