Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. БСП чества Добри Терпешев – неграмотният министър, харизал Беломорска Тракия на гръцките комунисти

Мрежата

БСП чества Добри Терпешев – неграмотният министър, харизал Беломорска Тракия на гръцките комунисти

Снимка:

Бай Добри издал прибързано заповед за връщането на българските войски от Беломорска Тракия, после отишъл да яде попара при майка си на село в Любимец

БСП-организациите в Харманли и Любимец днес дружно отпразнуваха /незнайно защо?!/ годишнина от рождението на Добри Терпешев. Това е човекът, който с трудно завършен 3 клас успява да се добере до министерски пост, благодарение на комунистическия преврат през 1944 г. и овладяването на властта от неграмотни и агресивни комунистически активисти, подбирани от Георги Димитров, съобщава Haskovo.live.

Малко известна е биографията на Терпешев, защото преди 89 година за него не се говореше.

Отречен беше дори от режима на Живков. Но пък родното му село Изворово му издигна паметник и направи от родната му къща – кръчма. Десетилетия наред паметникът тънеше в бурени, паркът беше змиярник. Но тези дни, току преди Евроизборите, кметът на селото се стегнал, окосил, почисти и нагласил всичко, за да посрещне днес видни БСП-активисти, които да четат речи и да словославят Добри Терпешев.

Лично да поднесе цветя на неграмотния комунистически министър, станал известен с бруталното си поведение и десетки почернени съдби, дошла и депутатът от БСП Виолета Желева.

Хората от селото разказват, че са подканени да се явят на площада при паметника и така предизборната среща за Евроизборите се случила пред бюста на един от най-закоравелите комунистически престъпници. Хвалебствена реч за Терпешев прочел бившият кмет на Харманли Михаил Лисков, а жените от селото пременени в народни носии дори му изпели песен.

Цялата тази бутафория щеше да е много смешна, ако не беше страшна. Защото именно заради Добри Терпешев България губи Беломорска Тракия, а  хиляди българи остават без дом и са превърнати в бежанци.

Ето какво разказва Иван Бутовски в „168 часа” за видния комунист:

„Даже и за другарите му в комунистическата партия не било тайна, че бай Добри не е много умен, но с първите си действия задминал всякакви очаквания. Още през септември 1944 г.  заминал за Беломорието. В Гюмюрджина новата власт набързо свикала митинг. Цялото българско и гръцко население на града се стекло на него, за да чуе какво ще решават новите управници.

Пръв на импровизираната трибуна на балкона в хотел „Астория” в центъра на града се изтъпанил Добри Терпешев.

„Братя гърци, Тракия никога не е била българска и никога няма да бъде!”, обърнал се той към множеството.

Настъпили напрежение и хаос. Българското население е направо попарено от предателството на Добри Терпешев.

А гърците започнали радостно да викат: „Зито! Зито!” (“Ура!Ура!”). Все пак се чули възклицания на огорчение от тълпата. „Ами ние какво да правим, къде да ходим?!”, питали българите. „Който ви е довел тук, той да ви бере гайлето”, отговорил им троснато партийният вожд.

Покрусените българи веднага започнали да напускат площада и се втурнали по домовете си да се готвят за поредното напускане на своята родна Тракия. Терпешев обаче не спира дотук. На митинг в Драма от балкона на кметството, пред събралите се гърци той изрича друга „крилата” фраза:

„Българите са най-големите убийци на гръцкия народ.” Свещеникът, стоящ на балкона, пуснал пари в джоба на преводача и помолил: „Заклевам те, не го превеждай!” Гъркът замълчал… Най-лошото било, че Терпешев издал прибързано заповед за връщането на българските войски от Беломорска Тракия още преди руснаците да са му заповядали. И после отишъл да яде попара при майка си на село в Любимец.

Актът, който е подписан и от Сава Гановски и Димитър Нейков, се оказва безпрецедентен случай в световната история. Причината е, че територията не е предадена на суверенната гръцка държава, а на комунистическите партизани от ЕЛАС. Подарена е с протокол без никакви преговори и без да бъдат поискани абсолютно никакви гаранции за сигурността на сънародниците ни, намиращи се в онзи момент там.

На практика на червените партизани е подарено и българското военно и гражданско имущество, намиращо се в онзи момент там.

По този начин са ограбени огромните складове на българските тютюнотърговци в Драма, Кавала, Ксанти, Гюмюрджина, Дедеагач, както и цялото лично имущество на българите. Без пари, само с дрехите на гърба като бежанци те се връщат в България. Затова и до днес потомците на тракийци помнят как бабите и дядовците им са проклинали Терпешев за предателството.

Днес БСП почете този човек.  


Коментари (8)

Калин Не се учудвайте,че БСП почита такива идиоти..Болшинството от властниците по време на тъи наречения социализъм бяха неграмотни идиоти.Днешните им наследници са от същото котило.Тъпи идиоти или крадливи негодници.Пример: Цялото ръководство на БСП начило с крадливата Корнелия
16.05.2019 14:36 / Отговор
Едно към едно, както Ръ Ръ се "изказа на метеното" за Фолксваген. Едно към едно, както Ръ Ръ се "изказа на метеното" за Фолксваген. Бесепарите винаги са били и са вредни и себе си и за нас.
17.05.2019 01:48 / Отговор
llauoykcuf А наследниците на малоумните неграмотници пишат "дошла депутатът".
17.05.2019 09:49 / Отговор
Няма никаква грешка! Малоумният в случая си ти. НЕ вади думите от контекста. Няма никаква грешка! Няма дума "дупетатка", формата е само в мъжки род – "дупетат". Сега стопли ли, малоунико непросветен? Безплатен съвет: Преди да пишеш, проверявай в Гуглето, ако знаеш въобще, какво е Гугле.
17.05.2019 11:16
llauoykcuf "Депутат" от мъжки род не се съгласува с "дошла" в женски род, както са го написали съвременните добритерпешевци.
18.05.2019 00:56 / Отговор
Няма никаква грешка! Дааа, щом не вдеваш в материята, значи разбирам че си безграмотник и неспасяем случай... Живей си така, нема проблем – "по-прост – по-щастлив". Аре, чао.
18.05.2019 02:05
llauoykcuf Безплатен урок по български за представителите на малцинствата, които имат проблеми със съгласуването:
депутатът (м.р.) е дошъл (м.р.)
депутатката (ж.р.) е дошла (ж.р.)
А за разочарование на полуграмотните маскулинизатори, в Гугъл е пълно с думата "депутатка" от женски род...
18.05.2019 08:38 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още