Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ДБ се изпокараха и в мрежата: Тежки обвинения валят между членовете на партията

Мрежата

ДБ се изпокараха и в мрежата: Тежки обвинения валят между членовете на партията

Скандалите в ДБ не са единствено между Методи Лалов, Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева и Христо Иванов. Оказва се, че проблемите в партията са и между самите членове, които се изпокараха във фейсбук след интервюто на бившия съдия, който отново поиска оставките на ръководството на партията и разкри, че във формацията се дирибейства и се действа авторитарно.

Ето и част от коментарите, които породи интервюто на Лалов:

Божидар Божанов  

Може би сте видели интервюто на Методи Лалов, може би не сте. Може би сте прочели статусите му, може би не сте.

Искам да кажа нещо ясно - нещата, които Лалов говори са неверни. И съм му го казвал на лични срещи.

Аргументите му за недемократичност в коалиция се разпадат, когато погледнеш фактите.

- Защо няма вътрешни избори? Основната причина е, че за организиране на вътрешни избори трябва време и ресурс. Влизаме от втори парламент в трета кампания. Г-н Лалов едва ли ще дойде да организира вътрешните избори в срокове, така че влезем в сроковете на ЦИК.

- "Реденето на листи е еднолично и недемократично" - глупости. Всяка местна организация и всеки трима членове могат да предложат кандидат. Местната организация ги подрежда и изпраща на националните органи. След това "решетката" се напасва с аналогични решения на коалиционните партньори. Подредбите, изпратени от местните организации са запазени на практика навсякъде. Примерът за Русе е нелеп - там местната организация беше предложила Митко Кунчев, който стана депутат, но след това сам се отказа по лични причини. Използването на личните причини на г-н Кунчев е доста недобросъвестно от страна на г-н Лалов.

- "В последния момент се редят листите" - сроковете са за това, за да дават възможност за реакция. В момента има непредвидени обстоятелства. Например - Пеевски води в район, в който никога не е водил и на това трябва да се реагира. Няма нищо нередно в това да реагираш на ходовете на другите.

- "Не се дава път на младите" - Аз съм на 34, бях на избираемо място предния път, ще бъда и сега. Александра Стеркова, която беше в младежката организация, стана депутат в предния парламент. Свилен Андреев, водачът и избран депутат от Ловеч, е на 33 години. Г-н Лалов иска точно на едни конкретни млади, дето той познава, да се даде път, ама не става така.

Мога да продължавам. Отегчително е, знам. Но когато излезе някой и се представи за гласа на някакво неудовлетворено движение в рамките на една стабилна коалиция, не мога да не кажа, че той представлява основно себе си.

Разбира се, че има трески за дялане и в тази организация, както във всяка друга. Разбира се, че едни хора работят повече от други и че при трети избори има умора. Разбира се, че остават недооценени хора в цялата динамика.

Но не съм съгласен, че на някого му пука за целите и принципите, когато точно преди изборите опитва да унищожи доверието на хората в един политически субект, който винаги е следвал тези цели и принципи.

Картината, която представи г-н Лалов, е невярна. Призовавам го да преосмисли позицията си (както съм го правил вече няколко пъти) и да спре да превръща собствените си криви представи за света в бухалка срещу своите уж съмишленици.

И мога да уверя всички избиратели, че този политически вандализъм няма да счупи мотивацията ни за изборите. Такива реакции винаги е имало и ще има, но до 14-ти ноември няма да мислим за това кой от какво е недоволен, а как да покажем на избирателите, че имат за кого да гласуват, за да получат трайно и предсказуемо представителство. Че ще получат добро управление от разумни и спокойни хора, издигнати от една демократична организация.

Руслан Кънев

Божо, извинявай, но или не знаеш, или лъжеш. Искаш ли да ти разкажа за Сливен?

А не е ли демократично когато през април си бил водач, но си получил по-нисък резултат, то през юли този, с по-високия резултат да води? Ето ти вътрешни избори. Нещо?

Ще се извиня, ако видя Летящата водач на листата си.

Моля те, уважаван човек си, не се излагай така. ДБ е всичко друго, но не и демократична организация.

Иван Куцаров

Божо, това, което разказва Лалов, аз съм го чувал от организации на Да! из цялата страна и то не преди вторите избори, а още преди първите тази година. Мои приятели, които са стоели винаги далече от политиката, повярваха на идеите на Да! и за мен е наистина удоволствие, че има партия, която знае как да ги увлича, защото политиката печели. Обаче това не са едни, два или три избора - да кажем, че като коалиция се работи трудно, че е грешка на растежа. Това продължава от местните избори насам - хубаво различен вид избори ще е извинението, после - първите парламентарни са заедно, после - после извънредни, сега - извънредни. Мисълта ми е, че доста извинения станаха и виждам млади хора (под 35 според СЗО, под 29 според ЕК) да си тръгват разочаровани. Виждам и друга тенденция, която прави пасивни другите партии в град, където доминанта е от една от трите - генерално, всички знаем изключенията. Методи Лалов може да не е прав за времето в което го казва, начина по който го казва дори, но в есенция тези проблеми при вас съществуват. Поразително ми напомня на какво се случваше с РБ, където също имаше коалиционни програми, пътна карта за управление, обща цел и разбирателство. Обаче вътрешните проблеми на една партия създадоха драмите. Дано греша.

Пламен Конов

1. Няма подходящ момент за да кажеш истината. и 2. Вие сам ще се убедите, че казаното от Лалов е вярно. Въпрос на време.  


Топ новини

виж още

Актуална тема