Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Faktor“: В противоречие на конституцията - Св. синод почете Симеон като цар при срещата с папа Франциск

Мрежата

„Faktor“: В противоречие на конституцията - Св. синод почете Симеон като цар при срещата с папа Франциск

Faktor: В противоречие на конституцията - Св. синод почете Симеон като цар при срещата с папа Франциск - Tribune.bg
Снимка:

Петима от владиците бойкотират гостуването на Светия отец

Св. синод на БПЦ ясно демонстрира, че отношението им към Симеон Сакскобургготски е като към цар на българите. Това ясно пролича по време на посещението на папа Франциск при патриарх Неофит в синодалната палата. По време на краткия прием, Сакскобургготски, който преди години се отказа официално от монархическите си права, за да стане премиер на България участва наравно с митрополитите в посрещането на госта.

Според източници на Faktor.bg клирът е взел решение на 3 април да отправи покана към Сакскобургготски да присъства официално на срещата с папата. По този начин Синодът демонстрира на Ватикана, че възприема Симеон като монарх и цар на българите. В източно-православната традиция е прието, че монархът е част от освещения клир на църквата и се смята едновременно за първи клирик и първи мирянин и има право да присъства на срещите им, коментират богослови. От друга страна обаче патриархът и владиците грубо демонстрират, че не се съобразяват с конституцията и законите в страната, според които Сакскобургготски е обикновен гражданин, с равни с другите права. Така обаче се поддържа идеята за паралелна власт и държавност, които могат да бъдат активирани, ако някога историческите обстоятелства налагат други действия. Подобна ситуация била особено изгодна на Русия, която днес усилено реставрира монархията и дори усилено се води дебат – дали Путин не може да бъде коронясан за император. Симеон реално е последният жив миропомазан източно-православен монарх, който може да бъде използван да легитимира бъдещия план на Кремъл, обясняват духовници.

Според тях Св. синод покрай присъствието на Симеон е замаскирал отсъствието на една трета от своя състава на срещата с Франциск. Решението от 3 април е да присъстват всички митрополити на тази срща, но петима ги нямаше  – Сливенския Йоаникий, Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, Силистренския Амвросий, Великотърновския Григорий и Видинския Данаил.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети